Blinkar DIMM ersätta diskar eller DRAM?

Flashminne öppnar en andra front i kriget mot förankrade lagringsteknik. En oanmäld Sun produkt kommer att använda 80 48 GB flash SO-DIMM för att skapa en 4 TB cache apparaten.

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Prototyp Sun flash SO-DIMM Foto med tillstånd Sun Microsystems Inc.

Den andra stora skillnaden är kapaciteten. 4 GB bärbara SO-DIMM har just kommit ut på marknaden kostar över $ 100 per gigabyte. Hur blixten SO-DIMM kommer att prissättas är fortfarande ett mysterium, men eftersom minneskretsar är typiskt mer än 90% av kostnaden för en DIMM, en 48 GB SO-DIMM bör vara mindre än $ 200.

Dyra jämfört med en hårddisk, billigt jämfört med DRAM.

Fredlig samexistens,? Många bärbara datorer erbjuder 2 SO-DIMM-platser. De flesta tillfälliga användare av bärbara datorer – läsa e-post och surfa på webben – är bra med 2 GB RAM och lämnar den andra slitsen öppen för en 48 GB flash-DIMM.

Om flash-DIMM är konfigurerad som startenhet användare kommer att få de flesta av fördelarna med en dyrare SSD i en mindre och billigare paket. För många användare 48 GB är den kapacitet de behöver, vilket gör en skiva som tillval.

Lagrings Bits ta; Ingen av spelarna står stilla. I 12 till 18 månader att 48 GB flash-DIMM blir 96 GB eller mer. Den nuvarande höga priset för 4 GB SO-DIMM kommer att sjunka till rimliga nivåer. Och driv leverantörer kommer att erbjuda 1,5 TB 2,5 tums hårddiskar.

Under 2 år bärbara leverantörer kan erbjuda en nedskalad version av den traditionella företaget differentierad lagringsarkitektur: hög hastighet DRAM, snabb SO-DIMM för att starta, tillämpning och repor lagring och en stor kapacitet hårddisk för masslagring. Snabbare prestanda, mer kapacitet, lägre strömförbrukning och svalare bärbara datorer. Det kan vara bra.

Men eftersom den startbara SD-kortplats i de nya MacBook visar det finns mer än ett sätt att få blinka i ett system. Några av oss skulle vilja ha möjlighet att enkelt byta ut start enheter på så kort, men de flesta av oss föredrar att ha vår startenheten i den bärbara datorn där den inte kan inte gå vilse. SB-kort kommer även fortsättningsvis att ha en betydande kostnadsfördel över flash SO-DIMM på grund av hög volym.

Naturligtvis vet vi inte hur väl de nya flash DIMM kommer att utföra. Mycket beror på kvaliteten på sina inbäddade flash styrenheter, som ofta inte är alltför bra i första generationens design.

Flash DIMM kommer att ta en bit av både DRAM och skivmarknaden, men hur mycket av varje återstår att se. Vad som är klart är att vi konsumenter nytta av ökad konkurrens för våra lagrings dollar. Och designers har en bättre uppsättning av alternativ för framtida systemkonstruktioner.

Kommentarer välkomna, naturligtvis. Jag arbetade i Suns lagringsgrupp för 3 år i mitten av 90-talet.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner