Den låga maktkamp: Intels Cent “Atom vs ARM Cortex A9

Om du är Goliath, vad gör du om David? Denna fråga har sannolikt preyed på Intel under de senaste åren som det har sett, UK chip designer ARM, få allt större framgång på processormarknaden.

Ett sätt för en teknisk titan att ta itu med en irriterande start-up är att sprida FUD (FUD) kring utmanaren teknik. Ett annat tillvägagångssätt skulle vara den dominerande operatören att investera en del av sina stora resurser på att dominera natura marknader i vilka det mindre företaget vill expandera, stänga källorna framtida intäkter.

Intel (2011 intäkter: $ 54 miljarder), gav information om tisdag, av sina senaste låg effekt 32nm Atom-processorer, den “Cent” S1200-serien. Dessa marker kommer att gå upp mot ARM (2011 intäkter: $ 785) i täta, låg effekt “microservers” i moderna datacenter.

64-bitars S1200 Serien strömförbrukningen från en sparsam 6.1W upp till 8.5W, har klockhastigheter av 1.6GHz till 2GHz och har PCIe 2.0, tillsammans med stöd för företagsfunktioner ECC och virtualiserade arbetsbelastningar.

På papper, dessa marker kommer inom en hårsmån av nuvarande ARM Cortex A9 DataCenter chips, såsom de som används av, Calxeda i sina servrar. Calxeda servernoder har en TDP (thermal design punkt) av 5W.

Calxeda siffror införliva effekt fotavtryck minne och nätverksgränssnitt (NIC), tillsammans med processorn, så den verkliga effektförbrukningen hos processorn själv är en smula lägre. Intel, under tiden, rapporterar TDP för just sin processorer – ingen NIC och RAM ingår.

Detta illustrerar hur angelägen företaget är att lägga ut siffror som indikerar dess marker har en rubrik TDP siffra som är konkurrenskraftig med ARM.

Intel var inte kunna ge direkt jämförbara siffror som visar TDP av S1200s med nätverk och minne i beräkningen.

Dock kommer Intel att vara först på marknaden med 64-bitars-kapabla chips, som, ARM: s 64-bitars mönster, förväntas inte att bli tillgängliga förrän i mitten av 2013. Applied Micro bör leverera den första 64-bitars ARM chip i mitten av 2013, medan Calxeda räknar med att få, 64-bitars ARM-servrar, i början av 2014.

Massor av Intel OEM tillkännagivit planer för Cent servrar på tisdag. En fullständig lista var inte tillgänglig vid tidpunkten för skrivande, men reklam Intel material ses av webbplatsen ingår företag som Quanta, HP, Huawei, Dell, Wiwynn och Super bland de 20 “design wins” de nya Atom chips har skakas upp.

Under 2011 Intel förutspådde microservers kunde göra upp till 10 procent av servermarknaden, och bolaget håller fast vid detta nummer.

Den ledande förespråkare av Micro teknik hittills har varit SeaMicro, en start-up server maker som fick omfattande marknadsföring stöd från Intel tills den köptes av x86 rival AMD. Andra företag har doppat sin tå i Micro vatten, inklusive HP.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, moln, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Utgående ström gapet med ARM

Så, om du överväger en Micro uppbyggd kring många strömsnåla processorer, bör du gå med ARM eller Intel?

Även om Intels chips förbrukar lite mer ström än ARM: s, de har fördelen av att vara baserad på väl stöds x86-arkitekturen

En titt i den brittiska chip designer, från sitt ursprung i en Cambridge lada till dess nuvarande champagne-märkta framgångar och en framtid där M2M är nyckeln.

Detta innebär att företagsapplikationer kommer att fungera som förväntat och ingen kod portning kommer att krävas.

Första låg effekt 64-bitars chip till marknaden

Å andra sidan, om företagen har byggt mycket av sin mjukvara infrastruktur runt LAMP (Linux, Apache HTTP Server, MySQL, PHP) stack, sedan lite kod portning kommer att krävas för sina applikationer, som kan köra bra på ARM-baserade microservers .

En fördel med att använda ARM chips är att om du har ett massivt distribuerade programvarusystem, såsom en som använder Hadoop filsystemet och MapReduce informations cruncher, sedan vilken typ av plattform innebär att det skulle kosta mindre att köra det på många låg effekt ARM marker än på några makthungriga Xeon-processorer.

Dock har Intel varit i datacenter i årtionden, medan ARM licenstagare bara börjat att göra en markering. Därför är det troligt att många företag kommer att välja Intel microservers först på grund av mjukvara och leverantör förtroende.

Nästa år kommer Intel att ta ut en annan Atom-chip – kodnamn, Avoton; – På sin 22nm tri-gate “chip tillverkningsprocessen, vilket bör bidra till att minska energiförbrukningen ytterligare, och 2014 hoppas att göra en 14nm chip.

ARM licenstagare, under tiden, kommer troligen använda befintliga 32nm processer från chiptillverkningsspecialister GlobalFoundries och TSMC för nästa år tills de företagens 22nm metoder mogna. Av denna anledning är det troligt att, även om det kan ha en effekt kant nu, ARM: s fördel kunde tona in de närmaste åren.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Men vad innebär det för MY datacenter?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet