Den övergivna gruvan som är omvandlas till ett datacenter

. En modell av vägar och gator i Lefdal Mine Datacenter, Lefdal Mine Datacenter, en nedlagd gruva i Norge har fått en nytt liv denna vecka – som ett datacenter.

Den Lefdal Mine Datacenter, ligger vid en fjord på Norges nordvästra kust, kommer att erbjuda Tier III vita utrymme anläggningar. Den första utrustningen börjar gå i den här veckan, med den initiala kostnaden för anläggningen sätta på NOK 250 (€ 26m).

Lefdal Mine har redan tecknat två internationella företag som sina första hyresgäster: IBM och tyska industrikonglomeratet Friedhelm LOH Group.

De två företagen har arbetat med utvecklingen av anläggningen: IBM var inblandad i designprocessen, och kommer också att delta i dess utbyggnaden.

Paret kommer att flytta in i datacentret i augusti 2016 och anläggningen kommer att öppnas för andra kunder från att oktober.

Finsk-israeliska moln fast Aiber Networks har valt en ununusual plats för platsen för nästa anläggning.

Friedhelm LOH har förvärvat 33,3 procent av Lefdal Mine aktier, och dess dotterbolag Rittal är en av gruvans teknikpartners.

Rittal kommer att leverera ställningar, containrar, kylutrustning och kraftsystem för datacentret, och har utvecklat moduler specifikt för Lefdal anläggningen. De behållare som används i gruvan, som tillverkas i Tyskland, kan även levereras till slutkundens lokaler först, för installation av deras utrustning, innan de slutligen levereras till Lefdal Mine Datacenter.

Anläggningen omfattar 120.000 kvadratmeter, fördelade på sex våningar.

Den första etappen av utbyggnaden kommer att innebära en enda nivå av gruvan, Vidar Saltkjel, teknikchef på Lefdal Mine, berättade webbplats.

De flesta av mina nivåer är anordnade i en enkel rutmönster, med de nivåer som förbinds med en 1300 meter lång spiral tillfartsväg. Vägen är 14 meter bred och 8,5 meter hög – tillräckligt stor för dubbelriktad trafik av släpvagnar som transporterar standardtransportbehållare.

Varje nivå har en central tillfartsväg som ansluter till spiral tillfartsväg, med gallerier av varierande längd över den. Dessa gallerier är i genomsnitt 100 meter lång, och mellan 11 och 18 meter hög, och det finns 75 sådana gallerier i gruvan totalt.

Din nästa operativsystem: Din datacenter; Efter Nokia affären, Microsoft lovade en $ 250m datacenter för Finland. Så där är det, I bilder: Ta en titt inuti Telefónicas Madrid datacenter, I bilder: Facebooks datacenter över hela världen

Två hyresgäster tecknat

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Tidigare bara för olje- och gasindustrin är Tampnet hoppas nu att locka företag med behov av hög prestanda på sitt undervattens fibernät.

De tillfartsvägar på varje nivå av gruvan kommer att kallas vägar, och gallerier kallas gatorna. Det är i dessa gator som företaget planerar att hysa kundernas datacenter, företrädesvis genomförs i vanliga transportcontainermoduler. Gatorna kommer att inrymma dessa 40-fots containrar i tre höjder, och gatorna är breda nog att installera behållare på båda sidor, som ger utrymme för en vägtransport i mitten.

Förutom vägar och gator finns också servicetunnlar i gruvan, som bär två oberoende kretsar vatten-kylmedel rör, samt kraft- och kommunikationsledningar.

Modulsystemet, som används både för kuggstängerna och i behållarna, som utvecklats av Rittal, medger en hög grad av standardisering. Behållarna behöver bara vara ansluten till strömförsörjning, kylning och Comms leveranser i datacentret och de är redo att gå.

Leveranstiden för behållaren kommer att vara runt sex veckor från beställning till installation, enligt Rittal.

Ju mer traditionella sättet att bygga datacenter med datasalar, rum och golv, kommer också att vara ett alternativ i gruvan för kunder som föredrar att arkitektur.

Lefdal Mine Datacenter använder kallt havsvatten från den närliggande fjorden som kylmedel. Gruvan själv är delvis under havsytan, så det finns inget behov av dyra hög kapacitet pumpar för att få havsvattnet till kylsystemet värmeväxlare. Som ett resultat kommer gruvan har en PUE (strömförbrukningen effektivitet) av mellan 1,08 och 1,1 för en 5 KW rack.

Enligt företaget, som gör Lefdal Mine bland de mest energieffektiva datacenter i Europa.

Datacenter kommer att drivas av vattenkraft och vindkraft, produceras lokalt. Inom en 50 kilometers radie från Lefdal Mine finns fyra vattenkraftverk, med en sammanlagd kapacitet på mer än 300 MW. Norska elpriserna är bland de lägsta i Europa, och nyligen meddelade den norska regeringen en sänkt skatt på el för datacenter i nästa års statsbudget.

Den första etappen av utbyggnaden kommer att ha en kapacitet på 30 MW i form av strömförsörjning och kylning, och fullt befolkade datacentret kommer att erbjuda 200 MW. Det gör det större än både Facebooks 120 MW datacenter i norra Sverige och den uppskattade storleken på Apples planerade datacenter i Danmark, som tros vara mellan 100 MW och 144 MW.

Läs mer

Vägar och gator för behållare

Grön och ekonomisk

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar