Nokia Lumia 1520 är den största phablet av dem alla, men är det bättre?

För tio år sedan, telefon beslutsfattare var i en tävling om vem som kunde bygga den minsta mobila enheten – en flip-telefon som skulle kunna passa i handflatan. Nu har pendeln svängt åt andra hållet, och konkurrensen är att se, som kan bygga den största handdator, som kan fortfarande tekniskt betecknas som en telefon.

Trådlösa tjänster i USA gör det enkelt att betala mer än du borde för en smartphone och en tillhörande dataplan. Här är åtta frågor du kan ställa (och svara) att se till att du får bästa möjliga affär.

I den ständigt växande phablet kategori är Nokia Lumia 1520 för närvarande den största av dem alla, med sina sex-tums skärm vinna spec striden om 5,7-tums Samsung Galaxy Note 4 och Apples nya 5,5-tums iPhone 6 Plus. (Sonys Experia Z Ultra är större, på 6,4 inches, men du kan inte köpa det i USA från någon bärare.)

Jag har haft en chans att mixtra med 1520 under de senaste månaderna, men nyligen köpt en av mina egna och fick mina händer på en granskning enhet som tillhandahålls av Microsoft. Med två av dessa gigantiska enheter i huset innebar att min fru och jag både kunde avsätta våra vanliga telefoner och använda dessa djur på ett tag.

Vad som följer är personliga intryck från ungefär en vecka av praktisk erfarenhet, tillsammans med några tankar om den unika karaktären av Windows Phone erfarenhet.

Även om det är frestande att fokusera på den distinkta 1520 hårdvara (? Nämnde jag det är riktigt stora), är det omöjligt att tala om en modern mobil enhet utan hänsyn till alla dess beståndsdelar: hårdvaran och operativsystemet och program. Och, naturligtvis, är bäraren, eftersom det för bättre eller sämre förhållandet mellan Lumia 1520 och dess exklusiva bärare en historia i sig.

1520: s 6-tums Full HD-skärm gör en bländande första intryck. Och det tillfredsställande intryck kvarstår över tiden.

Jag är inte helt säker på vad Clearblack är, men tekniken i denna IPS-skärm gör att det är lätt att läsa i ett brett spektrum av ljusförhållanden. Det är sant även i solljus, där andra icke-Lumia smartphone skärmar, inklusive de annars exemplar HTC One M8 (Android och Windows-versioner) är i princip osynlig. (Den Lumia Icon är också en extraordinär artist i ljusa miljöer, ska jag notera.)

Vid 368 pixlar per tum, text och bilder både är mycket vassa. Du märker verkligen skillnaden i klarhet när du växlar tillbaka till en enhet med en mer konventionell display. Om du normalt behöver läsglasögon för en smartphone display, kan du bli förvånad över att finna detta en stor och skarp nog att läsa utan assistans. Ingen av oss upplevt trötthet även under långa sessioner läsning.

Efter att ha använt de 1520 för fyra dagar, förklarade min fru det perfekta rörlig anordning, som sitter i “sweet spot” mellan telefonen och surfplatta. Och även om det är för stort för att passa bekvämt i de flesta fickor, stoppar det ganska bra i en handväska eller axelremsväska.

Judy beskrev 1520 som känsla som “den lättaste tablett jag någonsin använt.” Skärmen var mer än tillräckligt med Windows Phone Kindle app (så länge du inte har något emot att vrida sidor oftare). Det är också tillräckligt stor för att använda bekvämt för kartor, för att leta upp restaurang recensioner, och för allmän surfning. Den väger ungefär 30 gram mer än Samsung eller Apple konkurrenter men är fortfarande imponerande tunn.

Det konstiga är att man nästan kunde låtsas denna sak inte har en telefon app alls. Låt SIM ut helt och detta skulle fortfarande vara en bra film och musikspelare.

Min e-post och kalender synkroniseras smidigt tack vare Office 365., OneNote app för Windows Phone är polerad och mycket användbar. Jag använder förmodligen mer än någon annan app,. Nokia byggda navigeringsverktyg under Här helt Här Maps, här Drive +, och här Transit-är exemplariska. Jag är särskilt nöjd med sin förmåga att arbeta offline, en funktion som vi testade framgångsrikt i Europa förra månaden. (En gång fick vi förlorade var, hm, på grund av felanvändning.), Nokia Camera app är rik utan att känna komplicerat, och jag ser framåt till förbättringar som kommer till den här enheten med Lumia Denim uppdatera denna höst,. Alla stora sociala medier grunder omfattas, med appar för Facebook, Twitter (jag använder den fantastiska tredje part app Tweetium), Instagram och WhatsApp.

Rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Det kan säkert hålla en hel del media. Tillgängligheten av microSD-kortplats innebär lagring är expanderbar till en rimlig kostnad. Det är en anmärkningsvärd fördel över iPhone 6 Plus, vars lagring ställs in när du köper den och kan aldrig utökas.

Det expansion kapacitet ger 1520 en stor fördel i pris: 16GB modellen börjar på $ 585, vilket är $ 165 mindre än kostnaden för motsvarande iPhone 6 Plus. Om du lägger till en 64 GB eller 128 GB microSD-kort till 1520, blir prisskillnaden ännu tydligare, med 1520 plus 128 GB microSD-kort kostar $ 250 mindre än top-of-the-line iPhone 6 Plus med 128 GB.

Jag tillbringar inte mycket tid med kameran på den här telefonen. Jag har varit bortskämda av härliga bilder Lumia Icon fångar, och 1520 är identiska i specifikationer till den enheten. Bilderna jag har tagit med 1520 har varit klara och skarpa. Nokia ingenjörer som byggde kameror i alla Lumia flaggskepp enheter vet vad de gör.

Inne i överdimensionerade fall är en 3400 mAh batteri, som hjälpte den nå hela dagen batteritid för mig. Tyvärr, AT & T inte omfattar trådlös laddning stöd i detta eller andra Lumia enheter som det säljer. Det är en egenskap hos Lumia ikon som jag verkligen saknar.

hårdvaran

En av de största frustration Lumia 1520 är dess ställning som ett exklusivt på en enda bärare, AT & T.

Det är ett problem med hela Lumia lineup, faktiskt. Denna hårdvarudesign kan vara perfekt för dig, förutom att det inte fungerar med din operatörs nätverk.

Till skillnad från iPhone 6 Plus är inte tillgänglig på ditt val av bärare Lumia 1520. Det är låst till AT & T i USA, och det finns ingen internationell version. [Uppdatering: Faktiskt, åtminstone två internationella versioner finns tillgängliga, men deras kapacitet varierar, särskilt när det gäller stöd för LTE frekvenser från amerikanska flygbolag. Leta efter modellnummer RM-937 och RM-938, aka 1520,3.]

Du säger att du är en AT & T kunder och telefonen betalas i sin helhet och du har varit kund i månader, kanske år? du skulle kunna övertyga AT & T för att låsa upp den för dig, men inte räkna med det.

Om, som jag, du bor i ett område som är dåligt är betjänas av AT & T, innebär att 1520 börjar med två strejker mot det. Och Verizon, som erbjuder bergfast tjänst i min hemstad, har ingenting i Windows Phone kategori som är ens i närheten av den här storleken.

Under tiden på Verizon Jag har möjlighet att Lumia ikon, som jag har använt i ungefär sex månader. Det är en vacker bit av hårdvara, i samma storlek och viktklass som iPhone 6. I korthet är det en större telefon, inte en phablet. Och ledsen, AT & T kunder, det är inte tillgänglig för dig.

Windows Phone erfarenhet är ingenting som sina konkurrenter. Kärnan navigering princip både iOS och Android är ikoner av enhetlig storlek på ett rutnät av startskärmar, med Android widgetar för extra stil. Windows Phone använder levande kakel, som kombinerar program lansering och meddelanden och fästa föremål i plattor av varierande storlek på en enda rullning startsidan

Nätverket

Nästa sida: Och hur är Windows Phone erfarenhet?

Windows på en telefon?

De senaste uppdateringarna till Lumia 1520 inkluderar Lumia Cyan firmware och Windows Phone 8.1. Jag installerade gratis förhandsvisning för utvecklare app att få de senaste OS-uppdateringar, inklusive möjligheten att organisera brickor i mappar.

Till skillnad från konkurrerande mobila operativsystem, öppnar en mapp inte bara visar en ny skärm full av ikoner identiska i storlek och form för att de på startskärmen.

Istället knacka en mapp glider ner, exponera dess innehåll utan att tvinga dig att navigera bort från startskärmen. Inne i mappen kan du ha levande brickor av olika storlekar, precis som du kan på startskärmen. Här, till exempel, är en förstorad vy av mappen jag skapade för att hysa olika verktyg för att hantera telefonen och mitt konto.

Det mesta av det jag gör är uppbyggd kring Microsoft-tjänster, inklusive Office 365, Exchange Online för e-post, OneDrive för fillagring och Xbox Music prenumerationstjänst. Om jag använde Gmail och Dropbox, skulle jag vara frustrerad över avsaknaden av dessa två program. I själva verket är avsaknaden av nästan vad som helst Google mest slående lucka på en Windows-telefon. Ja, kan du ansluta ett Gmail-konto via IMAP, men du kan inte göra Google Hangouts eller använda Google Voice.

Och om jag hade beroende av år av iPhone använder för att söka efter ett program för att lösa alla problem, skulle jag hejdas av den djupa bristen på appar i Windows Phone Store.

Jag verkligen inte känner sig berövade av att “app gap.” Windows-telefoner i allmänhet och Lumia 1520 i synnerhet, är i stånd att hantera nästan vilken uppgift som jag kasta på dem.

Och naturligtvis finns det Cortana, som fortfarande är i beta, men har redan visat sitt värde flera gånger.

Lumia hårdvara inkluderar ett par avancerade funktioner som bara har börjat dyka upp i konkurrerande enheter. Dess rörelsesensor, i kombination med den inbyggda Health & Fitness-appen, gör det möjligt att spåra dina steg, Fitbit-stil. Och varje flaggskepp Lumia enheten innehåller NFC-stöd, vilket är överraskande användbar för att dela foton mellan enheter med en kran.

Vi har sett många nya enheter presenterade i de senaste veckorna. Matthew Miller uppdaterade lista innehåller de bästa Android och Windows-telefoner nu tillgängliga, liksom – överraskning! – Att nya plus-sized iPhone.

I teorin låter det NFC-chip även denna enhet och andra Lumia familjemedlemmar att fungera som digitala plånböcker, betala för inköp med en kran.

Lumia 1520 passar i en ficka, och tack vare dess tålig plast skal det är osannolikt att böja, ett problem som är, uppenbarligen plågar sin nyaste rival.

För dag-till-dag användning, men jag är benägna att använda 1520 mest som en tablett som även fungerar som en telefon, med anordningen gömt i en portfölj-stil fall utformade för att passa i antingen fickan på en sport päls eller i en liten påse. Flera fall mönster jag sett omfattar lagring för ett körkort, kontanter, och kreditkort, och ersätter min plånbok.

Det är en trend jag kommer inte bli förvånad att se i andra enheter också, förutsatt att phablet kategorin varar. När allt kommer omkring, om armbandsur kan göra en comeback, varför kan inte plånboken?

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell