RAMCloud sätter allt på DRAM

RAMCloud är en uppsats (pdf) och ett öppet programvaruprojekt. Målet är företagsklass tillgänglighet med varje bit av aktiva data som lagras i DRAM, inte disk eller flash, för maximal prestanda.

Det är en skapelse av John Ousterhout, en Stanford prof som uppfann Tcl tillbaka på 80-talet vid Berkeley.

Är inte DRAM flyktiga och dyra,? Rätt på båda dessa punkter, gräshoppa, så RAMCloud är inte en en för en disk-arkitektur. Ingen Google FS-stil trippel replikering här, eller RAID-stil radering kodning.

Istället RAMCloud använder buffrad loggning

en enda kopia av varje objekt lagras i DRAM av en primär server och kopior hålls på skivorna av två eller flera backup-servrar, fungerar varje server som både primära och sekundära. Men skivkopior inte uppdateras synkront under skrivoperationer. Istället uppdaterar den primära servern sin DRAM och framåt loggposter till backup-servrar, där de tillfälligt lagras i DRAM.

Istället för att arbeta kring krascher – med hjälp av flera objekt kopior – som scale-out lagring gör – RAMCloud återvinner förlorad data från DRAM loggar till en ny server med hög hastighet. Vilket är möjligt eftersom alla loggdata är i DRAM.

Ändå är total systemskriv genomströmning begränsas av diskskrivhastighet, vars gränser är en viktig orsak människor flyttar från diskar. De tittar på att använda flash-enheter för det här problemet, men andra tekniker, såsom log trunkering och sharding gör det möjligt att få bra prestanda från flera tusen SATA-diskar.

Lights out;! Strömavbrott torka alla data i DRAM. Den uppenbara försvar är att undvika fel: kombinera batteribackup med dieselgeneratorer. Normal systemeffekt åkande genom att hantera avbrott i hundratals millisekunder.

Men vem kommer att lita på det? Det är därför framtida kommersiella implementeringar kommer att insistera på att logga in på en stabil lagring, såsom flash SSD.

De blir billigare snabbt – snabbare än DRAM – som kommer att göra detta till en gemensam strategi.

Lagrings Bits ta, Gör inga misstag: RAMCloud är ett forskningsprojekt, inte en kommersiell produkt, år och miljoner $ bort från kommersiell tillämpning. Men begreppet är lovande.

Tänk dig en värld där data layout spelar ingen roll, där program är optimerade för under millisekund lagring, där 100 byte I / O är snabbare och lika effektiva som 8KB I / O. De arkitektoniska konsekvenserna är enorma och skulle ta ett decennium eller mer för att få våra huvuden runt.

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

RAMCloud skulle också höja alltid svåra frågan datanivåindelning: få heta uppgifter om den heta lagring och allt annat ut till disk. Det finns OK svar för tiering men inget vansinnigt bra.

RAMCloud visar på vi är långt från slutet av raden i vilken lagring kan göra. Snabbare, bättre, billigare: är två av tre inte dåligt.

Kommentarer välkomna, naturligtvis. Om du får RAMCloud körs på plug datorer låt mig veta hur det fungerar. Uppdatering: Fallet för RAMCloud (pdf) är mer tillgänglig än den akademiska arbetet ovannämnda. Och observera att grundarna av VMware är en av författarna.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner