Raspberry Pi två omdöme: Mer makt till Pi Review

Den senaste versionen av Raspberry Pi enkortsdator, hallon Pi 2, lanserades den 2 februari. Annars liknar sin föregångare, och i själva verket bakåtkompatibel, pi två biffar upp datorkraft genom att flytta till en ARM Cortex-A7 quad-core processor (en Broadcom BCM2836 SoC) kör på 900MHz och 1 GB ombord RAM. Den ursprungliga Raspberry Pi hade en ARM Cortex-A6 single-core processor på 700MHz med 512 MB RAM och började kritiseras för brist på makt. Den nya konfigurationen adresser som maktfråga och uppenbarligen riktmärken 6 gånger snabbare än den tidigare modellen. Programvara för Raspberry Pi är nästan uteslutande öppen källkod och innehåller ett urval av Linux-baserade operativsystem.

Hallon Pi 2 Modell B enkortsdator i all sin nakna prakt,. Raspberry Pi

Bokstavligen storleken på ett kreditkort i fotavtryck (86mm av 56mm), hallon Pi 2 har en RJ-45 Ethernet-anslutning (10/100 Mbps), fyra USB 2.0-portar, två 15-vägs bandkontakter (CSI och DSI) för add-on kamera och en pekskärm, en HDMI-anslutning för visning, en 3,5 mm A / V-uttag för ljud och komposit video, en microSD-kortplats, en microUSB kontakt för effekt (5V vid 2A) och en 40-polig DIL för GPIO.

Den ursprungliga Raspberry Pi väckte stor uppmärksamhet på dess initiala lansering och så småningom blev tillgängliga i 5 modeller, A, B, A +, B + och Compute Module med Model B + som den mest specificerade. Trots hårdvara uppgraderingar, har $ 35 pris (eller £ 24,90 ex. Moms från Radio Spares i Storbritannien) inte förändrats till det Raspberry Pi 2 Modell B.

Faktureras som $ 35 dator (eftersom komponenten inköp och tillverkning förhandlas i USD), är Hallon Pi 2 verkligen en låg kostnad dator, detaljhandel på runt £ 30 (inkl. Moms) i Storbritannien. Priset från RS är 24,90 (ex moms, £ 29,88 inkl moms..), Men det är inte i en ready-to-driftläge: förutom Pi 2 dator ombord, du åtminstone behöver en HDMI-kompatibel skärm (TV kan användas), en HDMI-kabel, ett USB-tangentbord och mus, ett microSD-minneskort och möjligen en 5V strömförsörjning med en microUSB kontakt. Så du kan spendera en annan £ 120 (inkl. Moms) eller så för ett fungerande system. Och det finns en hel stöd ekosystem uppbyggd kring fall och andra tillbehör såsom kameror, wi-fi-adaptrar och USB-hubb kort.

Om du bestämmer dig måste ha en bit av Pi och köpa en NOOBS SD-kort också, med ett urval av operativsystem förinstallerat se till att du får en up-to-date kopia av NOOBS. Eftersom denna granskare upptäckte inte är förenligt med den Pi 2 versionen från förra året, även om den nya versionen är bakåtkompatibel med den ursprungliga Pi.

Följande operativsystem ingår på NOOBS kort: Raspian (rekommenderad Debian-baserat operativsystem), den lätta Arch Linux-distributioner, OpenELEC, som vänder Pi till en Linux-baserad mediacenter, Fedora-baserade Pidora, RISC OS en RISC operativsystem konstruerat av samma Acorn team som skapade den ursprungliga ARM-processor, RaspBMC en Raspian version av XBMC (nu Kodi) som är en annan populär mediacenter ansökan, och Raspian känga till Scratch, som är Raspian konfigurerad att starta direkt till Scratch (mer om detta nedan).

Den Raspian desktop,. Terry Relph-Knight

Alternativt, istället för att köpa en NOOBS kort med ovanstående program redo att installera, är all programvara som finns tillgänglig för nedladdning, med hjälp av en befintlig stationär eller bärbar dator, från hämtnings sida raspberrypi.org webbplats, antingen som en NOOBS bild eller, för de flesta av alternativen, som enskilda nedladdningar. En Snappy Ubuntu kärna finns också. Hämtningar kan sedan kopieras över till ett MicroSD-kort för användning med Pi.

Extrakostnader

Hallon Pi, med dess användning av ARM-processorer och möjligheten att köra RISC OS ger inte bara möjlighet att lära sig om programmering och komma nära hårdvaran, men också en direkt koppling till historien om persondatorer i Storbritannien.

Raspberry Pi användning av ARM processorkärna och betoning på öppen källkod är klart långt från huvudfåran “Wintel” kultur, men även Microsoft är att få in på handlingen med tillkännagivandet av en gratis Windows 10 för Raspberry Pi. Detta kommer dock att vara en kommandorad driven version för Internet of Things (IoT) utveckling, snarare än något som stöder en stationär GUI.

Kanske den fantastiska sak om Raspberry Pi är att organisationen bakom det, Raspberry Pi Foundation, är ett registrerat UK välgörenhet. Projektet att bygga en låg kostnad pedagogiska dator för att lära programmering och hårdvarudesign blev en kommersiell verklighet genom association med de stalwarts av de brittiska elektronikindustrin RS Components och Element 14 / Premier Farnell, som tillverkar och säljer hallon datorer.

Den ursprungliga Raspberry Pi, trots att en “me too” eftersläntrare till mini-enkortsdator marknaden, har varit mycket framgångsrik. Projektet inleddes 2006, men nådde inte produktionen fram till 2011. Av de mest kända konkurrenter på denna marknad, började den italienska Arduino 2005, medan den amerikanska Beagle började som en Texas Instruments projekt under 2008. Båda dessa projekt är öppen källkod i både hårdvara och mjukvara: du kan ladda ner schemat och en PCB layout fil. Hallon Pi använder öppen källkod, men är bara delvis öppen källkod i hårdvara.

En 16-språk Snabbguide häftet medföljer Raspberry Pi 2, men det innehåller mycket lite information och i vilket fall som helst är tryckt i en minimal teckensnitt. Hjälp och dokumentation tillhandahålls på Raspberry Pi webbplats, som antingen kan bläddra direkt eller nås via “Hjälp / hallon Pi Hjälp” menyval i Raspian. Dokumentationen är kanske på grund av en uppdatering, eftersom det är inte alltid klart vilken modell som hänvisas till, och en del Pi 2-specifik information kan vara svårt att hitta.

Det finns alternativ för visning, ljud, nätverk och minne, som användare kan vilja ändra från standardinställningarna.

Gamla analoga TV och kompositingångs monitorer skulle overscan, förlängning av displayen förbi kanten av skärmen för att möjliggöra variationer i strömförsörjningen. Pi visningsskärm är inställd för att möjliggöra detta genom att producera en underdimensionerad bilden så att ingen av OS kontroller försvinner över kanten på skärmen. På en modern bildskärm detta innebär oftast att som standard, det finns en oanvänd ram runt bilden. Overscan kan stängas av, så att bilden fyller hela skärmen, genom de avancerade alternativen för Raspi-config.

Som standard är Pi 2 ljud dirigeras via HDMI-anslutningen och kommer antingen höras genom bildskärmens inbyggda högtalare, eller via hörlursuttaget på monitorn. Alternativt kan kopplas ljudet till 3,5 mm A / V-uttag. Anslutning kan ske via en vanlig videokamera TRRS 4-polig kontakt till en 3xRCA phono ledningen, men för Pi dispositionen av de tre phonos är icke-standard.

Standardnätverksanslutning via RJ-45 Ethernet-port. Wi-Fi-anslutning kräver en extra wi-fi dongle ansluten till en av USB-portarna.

MicroSD-kort finns för närvarande finns i storlekar upp till 128 GB, men om du behöver mer lagringsutrymme är det möjligt att ansluta en extern USB-hårddisk till Raspberry Pi.

Om du är en långsiktig Linux buff, med hjälp av Raspberry Pi 2 är lite som att gå tillbaka i tiden, till när Linux grafiska datorer var mycket enklare att titta. På sätt och vis är detta en bra sak som om du vill koncentrera sig på att lära sig programmet, verkar det för att ta bort en hel del av distraktioner.

Wolfram Mathematica på Raspian skrivbordet,. Terry Relph-Knight

Den Raspian skrivbordet tydligt inriktad på att lära sig om datorer, med en bred och smart blandning av ansökningar om alla kunskapsnivåer. Den övre menyraden bär ikoner för Mathematica och Wolfram. Wolfram är ett kunskapsbaserat språk med automatisk kodgenerering, medan Mathematica, som är skriven i Wolfram, är en matematisk-funktionsbaserad teknisk datormiljö. Dessa produkter är inte öppen källkod, och Hallon Pi licens för dem är “för icke-kommersiellt bruk”. Att köpa en Raspberry Pi är verkligen ett prisvärt sätt att lära Mathematica och Wolfram: hem upplagan av Mathematica att köras på andra plattformar kostar £ 190 (exklusive moms.).

Den Raspian skrivbord med huvudmenyn och programmering undermenyn visas och Sonic Pi laddad,. T. Relph-Knight och webbplatsen.

Mathematica kan vara lite skrämmande, men andra program laddade med Raspian är mer omedelbart tillgängliga. Genom att klicka på ikonen Hallon vid den vänstra änden av den övre menyraden visar en rullgardinsmeny för programmering, Internet, spel, tillbehör, Hjälp, Inställningar, Kör … och avstängning. Programmeringsundermenyn ger ovannämnda Mathematica plus Python 2 och Python 3, Scratch, Sonic Pi och Wolfram. Python, i båda dess varianter, är en mycket stor utsträckning används programmeringsspråk med en enkel syntax struktur.

Scratch är animeringen kodning IDE för barn som presenterar kraftigt under de senaste TV-reklam från en viss brittisk bank. För dem som är intresserade av elektronisk musik och digitalt ljud, är Sonic Pi en programmerbar ljud synthesizer. Prover på Sonic Pi webbplats visar några mycket imponerande ljud genereras av endast ett fåtal rader kod.

För att surfa finns webben, en avskalad WebKit 2,4-baserad webbläsare.

Om allt detta inte räcker för dig då, som redan nämnts, finns det åtminstone ett halvt dussin andra operativsystem att utforska, som kan bytas genom att helt enkelt lägga dem på separata microSD-kort. Hallon Pi 2 är ganska kameleonten: det kan vara ett verktyg för lärande, ett mediacenter, en hobby robotstyrenhet, en musik synthesizer, i hjärtat av en 3D-skrivare, eller ens en industriell inbäddad mikrokontroller. Vi rekommenderar att du ger det ett försök.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator

Operativsystem

Bakgrund

Konfiguration

Använda Raspberry Pi 2

Raspberry Pi 2 modell B