SaaS Summit reaktioner på Cisco köper WebEx

Deltagare vid dagens SaaS Summit i Monterey – där jag kom i går kväll efter en mammut 19-timmars resa via Londons tunnelbana, Virgin Atlantic och Hertz hyrbilar – kände hausse men yr på nyheten att Cisco har köpt WebEx för $ 3,2 miljarder kronor. Att veta att WebEx såldes för nära en 10x multipel av intäkterna är ett lyft för värdering av SaaS leverantör. “Värderingen premie på återkommande intäkter är klar”, var domen av en välkänd ISV som nyligen har kommit in i SaaS sektorn.

Affären hade kommit som en blixt från klar himmel, men, och ingen var säker på att helt varför det hade gjorts. Av en ren tillfällighet, jag ska vara på plats vid WebEx i morgon för första i en serie av webbsändningar jag spelar in med några av företagets kunder (WebEx är en klient – se avslöjande sida). Men tills affären formellt stängt, jag är inte troligt att ta reda på mer än vad som redan offentligt förklarat. Så jag kan lika gärna publicera mina tankar om förvärv kväll. Jag ska begränsa mig till tre snabba poäng.

Det ska bli intressant att se om WebEx Connect kommer att fortsätta att få investeringar när Cisco tar kontroll, och vad som kommer att hända med Cordys relation som ger några av de bakomliggande tekniken. Min ta är att det är Ciscos anser att Connect och WebOffice sidan av WebEx verksamheten är där det största värdet återstår att låsas upp.

Tidigare inlägg på WebEx, WebOffice och Connect.

PS [lagt 07:00 16 mars]: David Terrar pekar mig till Frank Gens “kort kommentar, som belyser SMB vinkeln i detta, vilket är viktigt. Och jag ser Kevin Werbach har skrivit en intressant dom: “Cisco är antingen vara lysande eller idiotisk jag lutar mot den tidigare ….”

PS [lagt 17 mars]: Tim O’Reilly gör några bra punkter i sin reaktion på förvärvet. I synnerhet plockar han upp på Steve Borsch s inlägg på Anslutning av prickar om relevansen av WebEx s MediaTone nätverk Cisco, och stöder spännande förslag att Cisco skulle kunna göra MediaTone tillgängliga som ett verktyg service i ett liknande sätt som Amazons S3 och EC2 tjänster. Det skulle verkligen vara en riktigt intressant resultat.

Cisco köper behållaren startup ContainerX

Tech arvet från de olympiska spelen i Rio

Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstruktureringen

? Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera

Titta på hur Cisco väljer att beskriva WebEx erbjudande i sitt pressmeddelande: “. Teknik och tjänster som gör det möjligt för företag att engagera sig i realtid och asynkrona datakonferenser över Internet samt webbaserade dokument och arbetsytor aktie” På WebEx “asynkron” är den term som används för dess WebOffice – fd intranets.com erbjudande – som, tillsammans med den nya Connect-plattformen, är där kundernas dela dokument och arbetsytor “. Så jag håller med Om Malik att Cisco har köpt WebEx att gå head-to-head mot Microsofts nyligen offentliggjorda Sharepoint strategi (och om jag var Microsoft skulle jag verkligen orolig idag).

Nästa mening i pressmeddelandet att “WebEx prenumerationsbaserade tjänster strategi har varit nyckeln till dess framgång.” Som expertutlåtanden nyhetsbevakning Ciscos utvecklingschefen Charlie Giancarlo utarbetade om detta senare i dag: “Giancarlo sa att det var viktigt för Cisco att ha ett team som förstår hur man gör ett sådant företag arbete …” När vi går in i nya områden som vi har aldrig varit förut, som att tillhandahålla prenumerationstjänster, känner vi att det är viktigt att skaffa sig erfarenhet av ett företag som redan körs väl “” Så detta förvärv förebådar Cisco antagande av abonnemang,.. Slutligen tittar på denna mening från Giancarlo uttalande om förvärvet: “det är uppenbart, är vår uppfattning att de flesta former av kommunikation och samarbete kommer att tillhandahållas av IP-nätverket.” Detta är sant, och det är en utveckling som var på väg att börja sätta WebEx under tryck i SMB marknaden eftersom billigare Webconferencing alternativ börjar bubbla upp från lik av Skype, Citrix, Adobe och andra. Som en del av Cisco, kan WebEx nu omfamna övergången till IP-baserade telefonkonferenser och förädla ny förälder i stället för att förlora intäkter till nya konkurrenter. Samtidigt Cisco får att öka intäkter och marginaler genom att flytta upp bunten i snabbväxande applikationstjänster.

? Nätverk, Cisco köper container start ContainerX, innovation, tech arvet från de olympiska spelen Rio, Sakernas Internet, Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstrukturering, nätverk, Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera