SAP och databaser inte längre en oxymoron

Denna gäst post kommer artighet av Tony Baers OnStrategies blogg. Tony är en senior analytiker på Ovum.

Av Tony Baer

I sitt upphov till ledningen av ERP-marknaden, SAP listigt placerade gränser kring sin strategi: det skulle hålla fast vid sin stickning på applikationer och lita på partnerskap med systemintegratörer för att få genomföra en kritisk massa över Global 2000. När det kom till arkitektur, SAP lämnade inget tvivel om sina ambitioner att äga ansökan nivå, medan datalagret till vänlighet mot främlingar (eller i Oracles fall främmande).

Tiderna förändras på mer än ett sätt – och ett av dessa sätt är i datalagret. Rubrikerna SAP förvärvar Sybase (för sina mobila tillgångar, främst) och senare uppkomst av HANA, sin nya in-memory dataplattform, lämnade SAP i databasen marknaden. Och så var det att vid ett analytikermöte i december förra året, SAP gjorde djärva förklaringen att man ville bli # 2 databas spelare 2015.

Naturligtvis sker inget av detta i ett vakuum. SAP: s deklaration att bli en frontlinjen spelare i databasen marknaden hotar att destabilisera befintliga relationer med Microsoft och IBM som longtime SAP observatör Dennis Howlett kommenterade i en webbplats inlägg. OK, säker, är SAP sjuk för att lämna pengar på bordet för att Oracle. Men om databasen är saken, att uppfylla sina stretch goals, säger Howlett, SAP och Sybase skulle behöva växa den del av verksamheten av en sval 6x – 7x.

Men SAP skulle trampa ner en löjligt väg om det bara försökte bli en stor aktör i databasen marknaden för heck det. Lyckligtvis, under SAP: s presskonferens på meddelanden om deras nya mobila och databas strategier, chefsarkitekt Vishal Sikka stampas ned # 2 ambitioner eftersom det är verkligen inte poängen – det är de program som räknas, och allt, det är databasen som gör appar. Igen.

Huvudpoäng

B ack till vårt viktigaste punkten, IT innovation går i vågor under uppkomsten av klient / server, fokuserad innovation på databasen där behovet var att bemästra SQL och relationstabellstrukturer, under den senare delen av klient / server och efterföljande vågor Webs 1,0 och 2,0, aktivitet flyttas till appen grupp, som växte mer fördelad.

Med framväxten av Big Data och snabb dataöverföring, skiftade energi tillbaka till datalagret med tanke på effektiviteten hos bearbeta data stora eller snabbt inne i datalagret själv. Inte överraskande, när du hör SAP tala om HANA, beskriver de en förmåga att utföra mer komplexa analytiska problem eller sammansatta operativa transaktioner. Det är ingen tillfällighet att SAP uppger nu att det är i databasen verksamheten.

Så hur kommer SAP att utföra sin nya databas strategi? Med tanke på den hype över HANA, hur SAP övertyga Sybase ASE, IQ, och SQL Anywhere kunder att de inte är på väg ned en återvändsgränd?

Det var meningen med SAP meddelanden, som i pressmeddelandet anges på kort sikt färdplanen men kasta lite ljus på SAP skulle komma dit. Specifikt meddelanden var

De flesta av de meddelanden, som HANA går GA eller Sybase ASE stöder SAP Business Suite, var knappast överraskar. Bortsett från go-to-market frågor, som är många och betydande, kommer vi rikta vår fokus på teknikfärdplaner.

Vi har hävdat att om SAP var allvar med sina mål databas, att det hade att göra tre grundläggande saker

Tunga lyft

T han tredje delen är tunga lyft. Till exempel, med tanke på att dataplattformar alltmer utnyttjar avancerad caching, det skulle vid första anblicken verka logiskt att smälta in några av Hanas i minnet kapacitet till ASE-plattformen, dock arkitektoniskt, det skulle vara extremt svårt eftersom en av HANA styrkor – dynamisk indexering – skulle vara svårt att genomföra i ASE.

Å andra sidan, med tanke på att HANA kan index eller omstrukturera data direkt (t.ex. organisera data i kolonnstrukturer på efterfrågan), frågan är, gör som gör IQ föråldrade? Det korta svaret är att medan minnet blir bara billigare, det kommer aldrig att vara så billig som disk och att det därför kan IQ utvecklas så nära-line lagring för HANA.

SAP HANA kommer nu GA och vid den låga (SMB) änden komma ut med aggressiv prissättning. Ungefär $ 3000 för SAP BusinessOne på HANA, $ 40.000 för HANA Edge, Det är ingen tillfällighet att SAP uppger nu att det är i databasen verksamhet, slutar. en 15-årig saga, SAP kommer slutligen hamn sina ERP-applikationer till Sybase ASE, med trevande måldatum årets slut. HANA kommer att spela en stödjande roll som rapportering i realtid komplement plattform för ASE kunder,. Sybase SQL Anywhere skulle placeras som den mobila fronten databas ovanpå HANA stödja realtids mobila applikationer,. Sybase evenemang stream (CEP) erbjudanden skulle har valfri integration med HANA, ger konvergens mellan CEP och BI – där regler används för att strippa nyckeltal händelse för persistens i HANA. På så sätt kan analys av händelseströmmar integreras eller direkt korrelerar med historiska data,. Integrations pågår mellan HANA och IQ med Hadoop,. Sybase utökar sin Power uppgifter modelleringsverktyg för att ta itu med var och en av sina motorer databas.

Naturligtvis som väcker frågan om huruvida Hadoop så småningom skulle kunna utföra samma funktion. SAP har hävdat att Hadoop är alltför långsam och därför bör reserveras för offline fall, det är förvisso sant i dag, men med tanke på utvecklingen med HBase, kan det lätt bli snabb och billig nog för SAP att åter IQ fråga ett år eller två på vägen.

Inte för att SAP Sybase sitter fortfarande med Hadoop integration. De tillhandahåller MapReduce och R förmåga att IQ (SAP Sybase är knappast ensam här, eftersom de flesta Advanced SQL plattformar erbjuder liknande stöd). SAP Sybase ger också möjligheter att kartlägga IQ tabeller i Hadoop Hive, stickning IQ som alternativ till HBase.

I själva verket är det liknar ett antal strategier för att sätta SQL skikt inne Hadoop (på ett sätt, som liknar det som mindre kända Hadapt gör). Och naturligtvis, liksom de flesta av de relations spelare, SAP Sybase är också stödja huvuddelen ETL / ELT last från HDFS till HANA eller IQ.

På SAP: s sida för nu är bristen på Hadoop talang, så pitching IQ som ett alternativ till HBase kan hjälpa mildra effekterna för organisationer som vill få ett handtag. Men i det långa loppet tror vi att SAP Sybase kommer att behöva se över denna strategi. För om det är allvarligt om databasen marknaden, måste den förstärka sitt fokus att skapa mervärde ovanpå den nya verkligheten på marken.

Informatica s stretch mål, EMC: s Hadoop strategi nedskärningar jakten, konsolidering Stora uppgifter ras in upploppet, som Teradata köper Aster Data, Oracle fyller en annan lucka i sin stora uppgifter offer; VMforce: Cloud passar ihop med Java äktenskap med nödvändighet för VMware och Salesforce. com, HP köper Fortify, och det är på tiden

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Denna gäst post kommer artighet av Tony Baers OnStrategies blogg. Tony är en senior analytiker på Ovum,. Du kan också vara intresserad av

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner