SAP och öppen källkod: det handlar om Oracle

Matt Asay har skrivit en pjäs om SAP: s “plötsliga” kärleksaffär med öppen källkod

Vad är förvånande är att det är SAP, bastion proprietär programvara, som ger detta meddelande.

Ironi, är ditt namn SAP.

SAP, trots allt, är knappast den mest öppen källkod eller öppen process eget företag på planeten. Trots tidig medverkan i Eclipse, vissa interaktion med MySQL (MaxDB), och en ny engagemang för Apache Software Foundation, förblir SAP en fast ägarbolag.

Dude – det handlar om ORACLE. Den stora ledtråd kommer i citatet i Matt pjäs från Vishal Sikka, SAP: s CTO där han säger

För att säkerställa en fortsatt roll Java driva den ekonomiska tillväxten, anser vi att det är viktigt att övergången stewardshipen av språket och plattformen till ett autentiskt öppen kropp som inte domineras av ett enskilt bolag.

Matt lagt tonvikten men inte upptäcka det. Sanningen är SAP är rädd dum om Oracles avsikter om Java när de (förmodligen) förvärvar Sun. Som jag förstår det, hur T: s och C: s är skrivna för Java i kommersiella miljöer, Oracle har eller skulle kunna ha rätt att ta betalt för SDK, en viktig del av Java pussel för stora leverantörer som SAP. Oracle redan gynnar till ett belopp av cirka $ 1 miljard per år från SAP är en effektiv Oracle DB återförsäljare. Lägga i smärtan av $ ??? för att få tillgång till SDK skulle fastna i SAP: s krävan.

Jag kan tänka mig Oracle skulle vara glada att åberopa en klausul laddning. Speciellt om det innebar att suga mer blod från sin ärkerivalen. Heck – det slår arkivering stämningar.

Mer allvarligt, om Oracle kunde och ville ta ut en avgift, skulle SAP ha någon verklig sätt att vidarebefordra den till kunder. Det är öppen källkod innit så i medvetandet hos köparna något SAP har att hantera blir en kostnad för IT att göra affärer.

SAP skulle kunna argumentera kostnadsökning ergo föra den vidare, men då som strider mot Sikka charmoffensiv och risker SAP verkligen lever upp till “potten, vattenkokare, svart” tillämpas monker Matt artikeln. Men det finns en annan sida av detta.

SAP har försökt att få den inflytelserika SAP Mentor grupp onside med öppen källkod. Det är förmodligen en av de enklaste uppgifter den har. Geeks älskar öppen källkod och bryr sig föga för kommersiella frågor. Och Mentorer är extremt bra geeken förespråkare för vad SAP gör. Marknadsföring klokt det är en intern SAP gemenskap slam dunk för SAP. Men … SAP har också gjort klart att det inte tror öppen källkod betyder “fri”. Mentorer får inte vara oroliga att från utvecklingssynpunkt men jag är ganska förbaskat säker på att de skulle få antsy om licensräkningar kom vid driftsättning tid.

Som en sidoreplik, jag har praktisk erfarenhet av att driva SAP IP gatlopp. Om SAP verkligen åtagit sig att öppen källkod då detta kommer att lindra en hel del av trycket på utvecklargrupper. Men det är inte en säkerhet.

Jag noterar att Matt presenterar för SAP senare idag. Jag hoppas att han har tid att läsa detta. Det kan ge honom något att tänka på?

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget