SeeCubic Ultra-D erbjuder glasögon-free 3D-tv som verkligen fungerar

Ultra-D, SeeCubic glasögon-free tv displaysystem, är det bästa 3D-TV som jag har sett hittills. Till skillnad från de flesta konkurrerande system, är bilden så ljus som du vill, och du får 3D-effekten från en normal synavstånd (upp till 5 m) och från synvinkeln (upp till 140 grader).

Dessutom finns det redan ett oändligt utbud av innehåll. Ultra-D kan konvertera en vanlig 2D sända TV ström – analog eller digital – i 3D genom upparbetning den i farten. Det kan dock också hantera Ultra-D-sändningar, som innehåller detaljerad information, och andra 3D-signaler, exempelvis från Blu-ray-filmer eller 3D-spel som Call of Duty.

Inledningsvis gick jag förbi systemet när det visades av Armour Home at David Fanning Digital Winter pressevent i London förra veckan. Det visar en av de överdrivna 3D demos som alltid ser falska. Senare fann jag att du kan justera 3D-effekten någonstans 0-200, och antingen använda skärmen som en vanlig HDTV, eller välja en mer subtil 3D-miljö för mycket mer trovärdiga resultat.

Den teknologi som utvecklats av Eindhoven-baserade SeeCubic BV (ja, granne med Philips) är fortfarande hemligt. Uppenbarligen fungerar mycket mer som en holografisk skärm än en traditionell linsformade 3D-skärmen. Det skapar ett ljusfält baserat på både stereoskopi (olika vyer från två ögon) och rörelse parallax (för- och bakgrundsobjekt). Detta innebär en hel del beräkning och några gissningar – vilka delar av bilden ska vara framför andra delar? Du måste undersöka mer än en bild. Det betyder att jag måste avbryta slutlig dom tills jag kan prova det med mitt eget val av innehåll, snarare än färdigförpackade klipp.

Systemet består av tre delar: en ny tv-format, bearbetning elektronik / mjukvara och en speciell skärm.

Inkommande TV-signaler upparbetas av en set-top box eller smarta tv i Ultra-D-format, och sedan visas på en LCD / LED / OLED-skärm som har en fyra-lager optisk stack bundet till fronten. Vid demo, Armour hem var med en dator torn för att göra behandlingen. Emellertid är Vancouver-baserade Intrinsyc Software International utveckla ett kort baserat på en Qualcomm Snapdragon 800 (APQ 8074) processor och Toshiba HDMI omvandlings styrkretsar, bland annat. Detta skulle kunna levereras som en set-top box eller integreras i en smart TV. Det är upp till TV leverantör.

Demosystemet var en 50 Ultra-D2160P-SC, det vill säga en 50-tums progressiv skärm med 2160 pixlar vertikalt och 3840 pixlar horisontellt. Detta skulle vanligen kallas QFHD, Quad HD, eller 4K. Men bara du får den fullständiga definitionen pixel med en 2D-bild. När du gör glasögon-free 3D, många av de 8 miljoner pixlar används för Z (djup) dimension. X-Y-bildkvaliteten är någonstans mellan 1080p (Full HD) och 4K, men för mig det såg bättre än 1080p upscaled till 4D. (Det skulle hjälpa att kunna se två skärmar sida vid sida.)

Mathu Raja, VD för Stream TV-nät, säger att systemet fungerar med Microsoft Xbox 360 och Sony PS3 spelkonsoler och Apple iOS-enheter, så det kommer att visa Angry Birds eller vad i 3D. SeeCubic VD Walther Roelen säger att företaget utvecklar även en 31,5-tums skärm för spelmarknaden.

Ultra-D har visats på olika utställningar inklusive CES 2013 av Philadelphia-baserade Stream TV Networks, som äger både SeeCubic BV och Ultra-D varumärke. Armour Home är en brittisk distributör, och har visat att systemet detaljister i Förenade kungariket. Vid någon punkt i framtiden, bör glas-free Ultra-D TV-apparater nå elektronikaffärer till konkurrenskraftiga priser – för närvarande cirka 5000 £ för en 50-tums 4K set – men inte fråga om varumärken. Kinas Hisense var först med att anmäla sig så de första leveranserna kommer att gå till kinesiska konsumenter.

Det långsiktiga målet är att göra Ultra-D en branschstandard och har TV-apparater och digitalboxar som säljs av ett brett spektrum av tillverkare. SeeCubic säger Ultra-D-format “är display-agnostiker, som separerar innehåll från visningsegenskaper och hårdvara generationen”, och “kräver mycket begränsad ytterligare bandbredd jämfört med vanliga 2D-signaler”.

Nätverk kan sända TV-program i Ultra-D-format, med 2D ställer helt enkelt kasta den 3D-information.

Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

De bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation

Efter timmar, Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, rörlighet, Kobo Aura ONE först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme, innovation, bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation