Sök, bokrecension: Den nya “gångjärn” som förbinder människor och maskiner

Sök: Hur Data Explosion gör oss smartare • Genom Stefan Weitz • Bibliomotion • 176 sidor • ISBN 978-1-62956-034-2 • $ 26,95 Om man tittar på sökning som att hitta länkar till webbsidor där du kan slå upp den information du “ute efter, Google löst ganska mycket det problemet ett decennium sedan (och Yahoo och Bing kan lika gärna ge upp). Men om man tänker på det som ett sätt att få ut det mesta av en värld som alltmer är förstärkt av teknik, det finns mycket mer att göra – och det är en mycket mer intressant problem.

Söka redan på väg bort från dig skriva in vad du vill, och få en lista över relevanta sidor, till system som gör en del av eller hela jobbet åt dig. I framtiden, söker kommer att flytta långt från att skriva in en fråga. Varför inte resa till en ny plats automatiskt ge dig relevant information? Är det söka om din termostat ser upp solsken och fungerar som det ska dra för gardinerna för att hålla dig sval, snarare än att slå på luftkonditioneringen? Vad sägs om en Kinect upptäcka dina känslor för att se om du verkligen haft en film, så det kan föreslå vad du kanske vill titta på nästa gång du söker för en show? Eller din webbkamera titta på hur långt du läser igenom en webbsida så att systemet kan räkna ut om du är benägna att komma ihåg eller glömmer saker?

In Search: Hur Data Explosion gör oss smartare, föreslår Stefan Weitz, chef för sökning på Bing, som sökning kunde vara “gångjärn” som förbinder oss och den teknik som beskriver nästan allt omkring oss, och följderna av detta är djupgående. För om sökningen kan täcka allt – indexering och förstå allt i världen, få sinnen som hörsel, röra och även lukta liksom ser allt, och kommunicera på olika sätt med oss ​​och med andra system på vår räkning – då vi har en hel del frågor att ställa om hur dessa system utformas och vad vi vill att de ska kunna göra. Om sökningen ska ansluta oss till världen, då i vissa avseenden det kommer att bli vår värld.

Frågan är om det är en bra eller dålig sak, och Weitz noterar några av de frågor som uttryckligen när han går längs. Han ägnar flera kapitel för att täcka de tekniska problemen, de självförstärkande affärsmodeller och integritet och säkerhetsfrågor som kan spåra ur hans idé om sökning som en ständigt närvarande assistent försiktigt förbättra din värld utan att du gör något mer än att leva ditt liv ( “alla övervakade av maskiner av älskande nåd”, som dikten uttrycker det). Det kan vara en knuff att beställa något hälsosamt, drycker som får dyrare fullare du får, en agent som visar relevanta meddelanden och dokument strax före ett möte eller på något annat sätt systemet kan förutse dina behov.

Enbart ekonomi gör genomtänkta och noggranna implementeringar av denna framtid mer utmanande – till exempel nuvarande affärsmodeller har varje incitament att skjuta annonser i våra ansikten eftersom det kostar så mycket att köra systemet ($ 3.500.000 per månad för att köra bara ett datacenter med endast 50.000 servrar i föreslår Weitz). Det finns ett intressant avsnitt påpeka att vi inte äger våra egna data, vi ger bort vår information till allmänheten, eftersom vi har ingen aning om vad det är värt och vi har ingen av skydd i den fysiska världen på nätet.

Läsning Search är som att sitta bredvid någon riktigt smart för ett par timmar när de sammanfattar de senaste 20 åren av teknik och förutsäga de kommande två decennierna.

Men Weitz medger att han är en techno-optimist och belyser de potentiella fördelarna tillsammans med riskerna. Och längs vägen, får du en detaljerad undersökning av viktiga händelser från början av webbsökning – med en av de tydligaste förklaringar till vad de grafer som ansluter informationen är egentligen handlar om – på det sätt alla våra tekniker börjar roll för Sök. Bilder med metadata, video som blir automatiskt transkriberas, identitetsinformation från sociala nätverk och de signaler som att klicka på “som” kan tyda, appar som driver tjänster i den verkliga världen som Uber och IFTTT, smarta enheter och sensorer, digitala inbjudningar till evenemang, platser där du checkar in, betalningssystem: Weitz visar hur stor del av den utvecklade världen är redan digitaliserad och tittar på system som Wolfram Alpha som drar ihop dessa uppgifter och förvandla det till svar. (För en bok skriven av någon som arbetar på Microsoft, det finns mycket lite Microsoft-specifik teknik här, bortsett från några fascinerande glimtar av experimentella system som kör på Microsoft Research).

Weitz optimism dyker upp igen som boken rör sig från en utmärkt beskrivning av maskininlärning och olika sätt att göra människor en del av söksystem kan göra dem mer användbara, till potentialen för artificiell intelligens. Han är aldrig didaktiska, men har en tendens att tro att bara för att det är en app, tjänst eller algoritm för att göra något “intelligent” att det gör det väl. Det finns en fascinerande punkten här: när människor använder intelligenta assistenter som Siri och Cortana, 30-40 procent av frågorna är inte verkliga frågor – de är en Turing test vi använder för att göra dem bevisa att de kan förstå oss som (ibland motsägelsefulla och ologiska) människor, snarare än en strävan efter specifika svar.

Läsning Search är som att sitta bredvid någon riktigt smart för ett par timmar när de sammanfattar de senaste 20 åren av teknik och förutsäga de kommande två decennierna. Oavsett hur nära du följa teknik du kommer att lära sig något du inte visste, och få några fascinerande idéer om vart vi går härnäst. Oavsett om det retar eller skrämmer dig säger mer om hur du ser på världen än boken – Weitz är definitivt glada, men han försöker aldrig kuscha dig till att komma överens med honom. Det gör Sök en bra introduktion till några av de mest intressanta frågorna i teknik idag, eftersom det inte låtsas ha alla svaren.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

? Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, 3D Printing, 3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang?

potentiella fallgropar