Sön buyout lämnar Aussies uppdelad

Åsikter blandas bland australiska it-direktör, partners och analytiker om huruvida Oracles planer på att köpa Sun Microsystems kommer att sluta med ett positivt eller negativt resultat.

Det sätter Sun i ett hem, men problemet är att Oracle kommer att skära fan av Sun i fråga om kostnader och personal. Men åtminstone Sun-kunder har en mindre halsen att kvävas. Alla som arbetar för Sun ska polera sin CV.

Jetstar Chief Information Officer Stephen Tame sade kunder kan beröras över förlusten av Suns Java och OpenOffice.org produkter till Oracle.

“Organisationer titta på Java och Openoffice som ett fåtal återstående utmaningar för mjukvarujättarna och monopol. Med ägande och förvaltning av dessa tekniker nu låst upp i Oracle, kan bredare program samhällen väl vara sämre för resultatet,” han berättade website.com.au.

Andra, såsom Commonwealth Bank of Australia CIO Michael Harte, förvärvades som mer positiv. “Speciellt om SOA handlar om tjänster orientering”, sade han. “Suns Solaris och Java tillgångar skulle vara värdefullt för Oracle.

Jonathan Rubinsztein, co-chef för en av Australiens största Oracle konsultföretag, UXC dotterbolag Red Rock Consulting, sa att det var ett bra drag: “Ur ett hårdvaruperspektiv, kommer Oracle att kunna börja erbjuda en helt vertikalt integrerat erbjudande, från lådan till databas till program. jag tror att det ger dem ett erbjudande som ingen annan har. ”

Rubinsztein räknade förvärvet skulle skicka varningsklockorna till både IBM och Microsoft, med tanke på Oracles ambitioner att styra ostrukturerade data nu att det har en Office konkurrent.

“Detta skulle vara ett hot mot IBM och Microsoft. Framgången kommer att ligga i utförandet, men om du tar, till exempel, en del av Openoffice-program och integreras som i en övertygande databasarkitektur som integrerades med ett dokumenthanteringssystem, du har något unikt och konkurrenskraftig för att Microsoft “, sade han.

Suns hårdvaru kunder inom bank, statliga och telekommunikationssektorn sannolikt att dra nytta av en Oracle förvärv, enligt flera bedömare, eftersom Sun har hittat ett hem efter år av osäkerhet om dess framtid.

“Detta är bara slutspelet för Sun som pågått sedan 2000”, säger Intelligent Business Research Services hårdvara analytiker Kevin McIsaac.

Michael Warrilow, (Credit: Hydrasight)

Trots den omedelbara visshet som erbjuds av Oracle, McIsaac till, kommer Sun-kunder behöver utarbeta en plan för alla Sun-maskinvara uppdateras beror fem år, medan visshet skulle hänga på Oracles planer för Suns Australian personal.

“Det kommer att vara något dåligt om detta inte alla Sun anställda kvar”, säger IBRS s McIsaac.

Michael Warrilow, teknik analytiker för Hydrasight överens, men sade att framtiden för Sun personal var inte ljus. “Det sätter Sun i ett hem, men problemet är att Oracle kommer att skära fan av Sun i fråga om kostnader och personal. Men åtminstone Sun-kunder har en mindre halsen att kväva. Alla som arbetar för Sun ska polera sin CV.”

Oavsett vad som händer under nästa år, säger Gartners analytiker Phil Sargeant ägande av Oracle skulle vara en mycket bättre utfall för kunderna än om IBM lyckats i sin jakt på företaget.

“De kan känna sig mer säker på att det kommer att hända med Oracle. Jag tror att de skulle ha varit mer bekymrad om det var IBM, eftersom det fanns en hel del överlappning och en hel del saker skulle ha försvunnit”, sade han.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, stora datamängder, IBM att använda AI att tämja stora uppgifter i sitt andra afrikanska forskningslabb, artificiell intelligens, IBM Watson:? Här är vad en filmtrailer skapad av en AI ser ut , CXO, IBM lanserar branschplattformar, blockchain enhet och byter global business services Exec

När det gäller Oracle kunder, IBRS s McIsaac sa att det skulle göra liten skillnad för dem. “De bryr sig inte om hårdvaran”, sade han. “Det bästa som kommer att komma ut av detta för Oracle kunder är möjligheten att be om förkonfigurerade maskiner som Oracle skulle bygga från grunden.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

? IBM att använda AI att tämja stora uppgifter i sitt andra afrikanska forskningslabb

IBM Watson: Här är vad en filmtrailer skapad av en AI ser ut

IBM lanserar branschplattformar, blockchain enhet och byter Global Business Services Exec