SuSE Linux 8.1 Professional Review

SuSE Linux 8.1 erbjuder den snyggaste stationära Linux-distribution runt. Lätt att använda och väl organiserad, utför den också ett tillfredsställande sätt. Installationsprocessen är så smidig och lättlästa, i själva verket, att detta enbart meriter behandlas av Windows yttersta högern. Med två versioner – den £ 59 (. Inkl moms) Professional paket eller £ 39 (inkl moms). Personlig version – SuSE 8.1 är mycket billigare än Windows och är ännu mer ekonomisk än $ 129 (~ 82 £) LindowsOS 3,0 . Vi skulle vilja se bättre stöd för skrivbordsmiljön GNOME, men SuSE gör Linux talande för alla erfarna Windows-användare och överträffar Red Hat 8.0 i både installation och gränssnitt. Om du är redo att byta till Linux, byta till SuSE.

Installation och konfiguration, från början, kommer du att upptäcka att SuSE Linux 8.1 Professional är utformad just för blivande Windows konvertera. Den ultramjuk installation rutin från antingen CD eller DVD – som båda ingår i paketet – erbjudanden för att automatiskt ändra storlek på en befintlig Windows-partition för att göra plats för Linux som en dual boot. Det är så skötsamma, i själva verket, att det inte ens försöker att hog allt tillgängligt diskutrymme. Istället SuSE beräknar en rimlig andel av din hårddisk, plus lite mer för att säkerställa utrymme för framtida uppgraderingar och nedladdningar, och ändå lyckas lämna tillräckligt med utrymme för Windows att växa. Observera dock att SuSE kan ändra storlek på bara en enda partition FAT32 Windows-installationer. Om du bara har NTFS-enheter (vilket är troligt om du använder Windows 2000 eller NT), måste du använda SuSE manual-partioneringsverktyg, tillgänglig från inställningsrutin;. På vårt testsystem, som innehöll flera FAT32 och NTFS-partitioner, SuSE hittat kompatibel ledigt utrymme, rekommenderas ett urval av Linux-partitioner, och började installationen. Därifrån SuSE installerad felfritt. Det slutade mycket få tider för användarens input – mestadels att fråga hur många komponenter som vi ville – och startat utan incidenter i en fullt fungerande grafiskt användargränssnitt (GUI). Red Hat, som jämförelse, inte klara så bra.

Gränssnitt och användarvänlighet, Linux veteraner vet att sanningens ögonblick med en Linux installationen är ofta det ögonblick X Window GUI startar – det är då du kommer att upptäcka eventuella initiala grafikkorts svårigheter. SuSE hade inga problem att upptäcka kort på någon av våra testmaskiner – en Compaq med en 1.1GHz Athlon och GeForce4 Ti 4200 kort och en HP med en 500MHz Celeron och inbyggd video. I själva verket, lyckades det fantastiskt att upptäcka alla våra hårdvara. Den enda glitch: GeForce-kortet inte skulle fungera i dual-visningsläge, även med nya nedladdade drivrutiner från nVidia hemsida, men vi hade samma problem med Red Hat, Launch SuSE för första gången, och du kommer fram till. standard skrivbordet KDE 3.0.3. Windows-användare kommer att känna sig hemma här, som SuSE sport en startknapp, överlappande menyer för åtkomst till program och skrivbordsikoner som kan öppnas för att avslöja program, hårddiskar och systemkonfigurationsalternativ. Med dess rika färger och stiliserade ikoner, är KDE-skrivbordet lite kort av underbara. SuSE kan du också byta till GNOME, Window (en annan GUI tillval) och några andra mindre fullfjädrad GUI, antingen genom att byta och sedan logga in igen eller genom att gå till dem direkt från den ursprungliga inloggningsskärmen. Dessutom är SuSE konfiguration dialog superb – välorganiserad och informativ, med en uppsjö av alternativ. Om du rutinmässigt leka med konfigurationsmenyer i Windows, kan du njuta av ännu större kontroll som SuSE erbjudanden,. Vi önskar Linux kunde slutligen göra sig av fula skärmteckensnitten i ordbehandling och surfning applikationer, men inte ens super- vänlig SuSE hanterar detta. I själva verket är allas favorit Linux webbläsare, Mozilla, nästan oläslig ibland, så spinkig, tunn och ojämn är dess typsnitt. Tack och lov har Linux utveckling samhället skapat en webbläsare – Konqueror – som gör ett bättre utnyttjande av font anti-aliasing och skapar mycket skarpare, mer läsbara teckensnitt. SuSE inte bara omfattar Konqueror, men också standard webbläsaren på start – ett viktigt beslut om SuSE planerar att locka Windows-användare vana vid fin, klartext.

Funktioner, SuSE 8.1 körs på 2.4.19 Linux-kärnan och inkluderar stöd för USB 2.0 och FireWire-enheter. Plus, SuSE fartyg med en till synes oändligt utbud av program, allt från avancerad grafik och video verktyg för verktyg och servrar i överflöd. Den innehåller också Openoffice 1.0.1 kontorsprogram,. Ur stabilitetssynpunkt, är SuSE bra men inte mycket. I våra tillfälliga tester, kraschade två gånger – inte ovanligt att någon Linuxdistribution som körs på en dator med den senaste hårdvaran. Den första, icke-avgörande olyckan inträffade under en lång nedladdning från SuSE webbplats. Orsaken till den andra, däremot, är relaterat till SuSE enda betydande problem: dess stöd för Gnome. Specifikt GNOME: s funktionsrika e-postprogram, Ximian Evolution, kraschade flera gånger och en gång tog operativsystemet ner med det. Vi har inte några liknande problem med Red Hat 8.0 kör exakt samma version av Evolution, så slutsatsen är att SuSE inte fungerar bra med GNOME miljö. Det är inte alltför allvarligt, eftersom du kan växla tillbaka till skrivbordet KDE, men du kommer att gå miste om Ximian och andra kraftfulla GNOME endast applikationer.

Service och support, det är lätt att hålla SuSE trim. Sin hemsida erbjuder många nedladdningar och automatiska uppdateringar. När det gäller teknisk support, får du fri installation stöd via e-post, fax eller telefon (11:00 till 17:00 på vardagar) i 90 dagar efter att du registrera stödnyckeln (60 dagar för Personal Edition), men du kommer att begränsas till e-post och webbplats stöd efter det. Avancerat stöd, som omfattar efterinstallationsproblem, är tillgänglig via telefon på antingen 46 euro (~ £ 30) per incident eller £ 1,50 per minut.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator