Tech kommer så småningom att ge Nya Zeeland mångfalden behöver

Frågan aktualiserades igen efter Fonterra, mjölkpulver förorening skrämma, Kommentatorer sade skandalen markerat hur Nya Zeelands ekonomi inte bara domineras av en bransch (mjölkproduktion) men också ett företag (Fonterra).

Således, om Fonterra nyser, fångar hela Nya Zeeland ekonomin en förkylning.

Ledande avgiften Paul Brislen, vd för Telecommunications Users Association of New Zealand.

Brislen tippad IT som en ekonomisk universalmedel, och utfärdade en personlig manifest statliga åtgärder, skattelättnader, mer IT-utbildning, mer pengar i IT-infrastruktur, och så vidare.

Han upprepades av journalisten Toby Manhire, som noterade att tidigare försök att öka IT-sektorn verkligen inte uppgå till mycket.

Som jag, Manhire minns förmodligen de Knowledge Wave talkfests 10-tal år sedan, när Labours Helen Clark var men en rookie premiärminister.

National-ledda regering som ersatte henne har sina egna program, förutom Ultra Snabb bredband (UFB), men visserligen den har ännu att fånga allmänhetens intresse på sätt som vi kan hoppas, och sägs ha skett i Finland och andra platser.

Men saker är förmodligen inte så dyster som de kanske först verkar.

Nya Zeeland upplever något av en, IT-boomen, med tech företag ivrigt anskaffa kapital på marknaderna för att finansiera extra bemanning, mer forskning och att prygla sina grejer på fler utländska marknader.

Bokföringsmjukvaruföretag Xero har vuxit kraftigt under de senaste åren, med ett börsvärde nå 2 miljarder NZ $ ibland, och dess snabba tillväxt kommer att fortsätta som den finansierar ytterligare försäljningsexpansion.

Detaljhandeln / POS världen har också en annan stjärna, Vend, som blomstrar och gör stora framsteg.

Det finns andra stjärnor också, notably Wynyard gruppen, vinner poäng med en rad statliga myndigheter i Australien, USA och Europa.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar, telekom, Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på beslut koppar prissättning, Innovation,? Domino partners med Flirtey för pizza drönare leverans

Nyligen, det och andra Kiwi mjukvaruföretag bildat en “Security Alliance” för att ta fler exportförsäljning.

Ett sådant samarbete är också återspeglas i en “Launch Pad” i San Francisco med flera Kiwi teknikföretag bryta sig in den amerikanska marknaden.

Det hela bådar gott för framtiden.

I själva verket, allt detta kommer som olika rapporter belysa en växande Nya Zeeland tech sektorn, med stor lön och rekord export.

Vår datorspel sektorn växer snabbt också.

Brislen är rätt i beklaga att Nya Zeelands exporterar för närvarande en “bråkdel” av mejeriexporten, men det finns tillräckligt goda nyheter där ute att vara optimistisk.

Hastigheten på tillväxten ser ut att plocka upp. Nya Zeeland har ett nytt parti av nya och stigande stjärnor.

Och till skillnad från Finland, som blev över beroende Nokia, har vi denna verksamhet mångfald landet behöver, även om vi skulle vilja komma dit något snabbare än vår nuvarande takt tillåter.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på besluts koppar prissättning

? Domino partners med Flirtey för pizza drönare leverans