Tid för dekodern ring: Oracle slutar Itanium stöd, följer Ruckus

Oracle har beslutat att sluta utveckla programvara för Intels Itanium-chip, eftersom den anser processorn “närmar sig slutet av sin livslängd.” Hewlett-Packard skriker och Intel upprepar sitt stöd för Itanium.

Intels Itanium-chip har aldrig varit cool kille på blocket. Den lanserades med en hel del ståhej år sedan som ett sätt för Hewlett-Packard Unix till upend IBM stordatorer.

Låt oss använda våra trogna dekoder ring för att räkna ut vad som händer.

Intel ledning gjort klart att deras strategiska fokus ligger på deras x86 mikroprocessor och att Itanium var närmar sig slutet av sin livslängd.

Både Microsoft och Red Hat har redan slutat att utveckla programvara för Itanium. HP VD Leo Apotheker gjorde ingenting om Itanium i sin långa och detaljerade redogörelse för den framtida strategiska inriktningen av HP.

Vad det betyder: Titta folk är Itanium riktar sig till Unix marknaden, vilken typ av stinker just nu i förhållande till tillväxten Linux och Windows Server. Vi har vår egen smak av Unix kallas Solaris som vi vill driva (på våra egna marker förresten). Detta är inte Baskin & Robbins!

orakel säger

Efter flera samtal med Intel ledningen Oracle har beslutat att avbryta all mjukvaruutveckling på Intel Itanium mikroprocessor.

Vad det betyder: Om du skjuter ut några år, ser vi ingen framtid i Itanium-chip. OK, vi läsa mellan raderna på en Intel genomgång, men vi kallar vår skott nu.

HP upprepade idag att man kommer att fortsätta att utveckla och innovation av Itanium-baserade Integrity-serverplattformar med dess HP-UX operativsystemet med en färdplan som sträcker sig mer än 10 år.

Vad det betyder: Fan Oracle suger på Coopetition. De försöker döda HP-UX.

HP säger

Stora datamängder, Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering, Enterprise, Eyeing Oracle Openworld: vad som väntar, Enterprise, Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt, Cloud, Arbetsdag hastigt grepp mitten? market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion

orakel säger

HP kommer att fortsätta att stödja kunder som kör befintliga versioner av Oracle programvara på Itanium-baserade Integrity-servrar, både befintliga och framtida plattformar, under samma tidsperiod. Förra året lanserade HP branschens modernaste verksamhetskritiska arkitektur i mer än ett decennium. Detta utgör den längsta publicerade färdplan för alla UNIX-leverantören i branschen.

Vad det betyder: Har någon frågade Oracle om Sun färdplan? Gå vidare, vågar vi dig.

HP säger

HP gått framåt till andra plats i UNIX marknaden medan Sun förlorade aktie och föll tillbaka till tredje sedan Oracle meddelade att det skulle förvärva Sun i april 2009. Det är klart att Oracle kunder röstar med sina köpbeslut mot Sun-plattformen. Denna senaste Oracle verkan av desinformation är helt klart ett försök att tvinga kunder till att köpa Sun-servrar i ett desperat drag för att bromsa dess krympande marknadsandel.

HP säger

Vad det betyder: Oracle försöker sälja sin stack. Fall inte för det barn. E-post Oracle gcp-customerfeedback_us@oracle.com så företaget kan ignorera dig.

Som en följd av de senaste meddelanden från Oracle, Intel tar tillfället i akt att direkt upprepa sina planer för Itanium-processorn. “Intels arbete med Intel Itanium-processorer och plattformar fortsätter med oförminskad styrka med flera generationer av chips för närvarande under utveckling och på schemat”, säger Paul Otellini, vd för Intel Corporation “Vi är fortsatt fast beslutna att leverera en konkurrenskraftig, flera generationer färdplan för HP -UX och andra operativsystem kunder som kör Itanium arkitektur. ”

Vad det betyder: Jo vi vill sälja dig fler marker. Vi bryr oss inte om de kallas Itanium, Xeon eller potatischips.

Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering

Kollat ​​Oracle Openworld: Vad som väntar

Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt?

? Arbetsdag griper mid-market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion

Intel säger