Toshiba M40 Review

Vi har alltid haft en soft spot för Toshibas bärbara tangentbord, som har gott om lyhördhet och robusthet. M40 använder en gliddyna snarare än en spårpunkt, som är mer eller mindre en fråga om personlig preferens. Med tre USB 2.0-portar, kan du alltid offra en till en mus, som skulle passa en bärbar dator av denna storlek som är mer benägna att spendera tid på ett skrivbord än ett varv. Det är också fick integrerad Firewire, en fem-i-ett media kortläsare, och även en integrerad IR-port. Finns det någon där ute fortfarande använda IR för bärbara anslutning? Förmodligen Toshiba tror det.

Enheten vi testade med var Satellite M40 / 038.009 (försök inte att säga att medan berusade), vilket är en Sonoma baserat system som kommer med en Pentium-M 740-processor på 1.73GHz, med 2MB L2-cache, och 512 inbyggt minne. 15,4 tums skärm är WXGA kapabel, och i kombination med en 128MB PCI Express nVidia GeForce Go 6600, bör det vara väl kunna multimedia uppgift du bryr dig att kasta på det. Det bär en Centrino emblem, och körs på 802.11b / g nätverk, med en enkel on / off, switch på själva framsidan av den bärbara datorn själv.

Det är också Bluetooth kapabel – i huvudsak, om du inte kan ansluta till denna bärbara dator, du verkligen inte försöka. Lägg till det dubbla lager multiformat DVD-brännare, och M40 presenterar sig verkligen som ett attraktivt alternativ på papper. Enligt Toshibas webbplats, de erbjuder också en 1,86 GHz enhet, med en liknande förvirrande nomenklatur – det är Satellite M40 / 037.009.

M40 övriga smart bit av hårdvara knep sitter under enhetens stora blå strömbrytaren (som i sin tur lyser en tröstande orange när suspenderade), och det är den uttryckliga mediaspelare. Genom att hålla den uttryckliga medieknappen nedåt i stället för strömknappen, kommer du förbi Windows XP Pro SP2 installera och istället köra en dedikerad DVD / CD mediaspelare snabbt och effektivt. Det är ett bra steg om du bara vill ha en snabb bit av DVD-uppspelning – på ett plan, till exempel – även om det är värt att komma ihåg att eftersom det är nästan helt optisk skiva baserad, kommer du att bränna en hel del makt detta sätt.

När vi först började använda M40, det kändes lite trög för oss, så vi återvände till vår gemensamma praxis för granskning bärbara datorer, och installerat om OS – ofta tuffa att gå igenom flera publikationer kan lämna en bärbar dator en touch på den stressade sida. Här har vi noterat en besynnerlighet av M40: s uttryckliga mediaspelare. Eftersom det är i huvudsak en separat, dubbla operativsystem uppstart, har du att installera det innan du kör Windows XP installera CD, eller inte alls.

Efter en OS installera det var mycket gladare, även om vi slå några hårddisk caching flaskhalsar. Där vi fortfarande märkt buller var från den integrerade dual layer brännare. Det är mer än lite bullriga när läsning och skrivning, speciellt om du behöver göra det med M40 på en yta som inte är stabil, såsom knät.

Som med många moderna större bärbara datorer, M40 gör generera en rimlig mängd värme när det har varit igång under en längre tid. Till sin kredit, M40 är en av de första bärbara datorer vi har sett med en särskild varningstext på basen indikerar att det kan vara en dålig idé att lämna den körs på bar hud. Om inte annat, kommer det att hålla dig varm på vintern nätter.

Vid AU $ 3199 (AU $ 3699 för M40 / 037.009, vilket fördubblar minnet och expanderar hårddisk), är M40 inte den billigaste bärbara runt, men på denna nivå av spetsteknologi, det är att vänta. Det är mer en demonstration av hur bärbara priserna på den övre delen inte är särskilt släppa i reala termer – det är bara att du får väldigt mycket mer för pengarna med en modern high-end enhet.

Toshiba M40; Företag: Toshiba PC; Pris: AU $ 3199, Tel: 13 30 70

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator