Tre och ut: Varför jag äntligen säga adjö till min första generations iPad

Jag älskade min iPad. Det var kärlek vid första ögonkastet, mer eller mindre. Det verkade vara den perfekta enheten för mig och det har visat sig vara, min iPad och jag har varit oskiljaktiga.

Men nu verkar det som min kärleksaffär med iPad avslutas och inte för att jag är trött på det. Nej, efter tre korta, salighet fyllda år vår kärlek går mot sitt slut eftersom min första generationens iPad är inte längre upp till jobbet.

Det är knappast bryta nyheten att den äldsta iPad-modellen är inte längre mitt i Apples värld, naturligtvis. I juni 2012 meddelade Apple lanseringen av IOS 6. Och som en del av tillkännagivandet, konstaterade det att iOS 6 skulle vara tillgänglig för alla iPads – utom den första generationens modell.

Således, eftersom min iPad körs på iOS 5.1.1, kan det gå vidare. Nu är allt ett problem för mig och jag är inte ensam, enligt Apple, 71 procent av människor som har köpt iPads är nu på iOS 7, den senaste versionen av operativsystemet. Utan tvekan en rättvis några av resten är de av oss tynar bort tillbaka på 5.1.1.

Ur en viss synvinkel jag verkligen inte klaga alltför mycket om detta. Enligt en rapport från analytiker Gartner förra året, marknadsutveckling i enheten ersättning konsument förväntar vi iPads, tillsammans med andra tabletter och telefoner, har ganska korta livslängd.

Har glans avklingat iPhone, eller är den rapport som Apple har sänkt iPhone 5 komponent order med hälften helt enkelt ett skönlitterärt verk?

På frågan om hur ofta de skulle förvänta sig att ersätta sin tablett dator, hälften av de tillfrågade sade att de förväntas ersätta det inom två år. De sa samma sak om sina mobiltelefoner – byt inom två år – men intressant de förväntade andra elektroniska enheter såsom skrivare, stationära och bärbara datorer för att hålla mycket längre. Endast cirka 20 procent trodde att de skulle ersätta dessa enheter inom två år.

Detta innebar ändå att ungefär hälften av de tillfrågade förväntade sina enheter att pågå i tre år eller mer. Så tre år eller mer för bärbara datorer, stationära datorer och så vidare verkar förväntan men två år eller mindre för iPads och andra tabletter är deras norm.

Och ändå, om jag vill komma tillbaka till toppmodern jag måste plaska ut £ 579 för motsvarande iPad Air modell. Jag kan skicka in iPad jag har för närvarande och de kommer att återvinna det och skicka mig £ 70, även om jag kunde hitta en bättre affär någon annanstans, dessa tabletter fortfarande lyckas hålla ett visst värde och finns tillgängliga på eBay för mellan £ 50 och £ 150.

Nu Apple har uppdaterat iPad sedan jag köpte min för tre år sedan. Min första generations iPad inte har en kamera (även om jag – från grundläggande snappers till sofistikerade systemkameror). Så nej, jag behöver inte en kamera eller en videokamera. Jag vet inte särskilt behöver Siri heller. Jag kunde få en iPad med större kapacitet, men 32GB i min iPad har bekvämt täckt alla mina krav.

Så vad skulle en ny iPad erbjuda mig? Det skulle vara mindre, lättare och mer kraftfull än min Mark 1, med en bättre skärm. Låter det som om det skulle vara värt £ 579 för dig? Jag tänker fortfarande på det.

Ju större problemet är vad jag kommer att gå miste om när det gäller program, en av de främsta anledningarna till min iPad är på väg ut. På min iPhone min prenumeration på The Guardian kommer med en cool nytt gränssnitt. Tyvärr är det inte kommer att köras på min iPad, som har fastnat på den äldre versionen så jag inte kan lösa The Guardian korsord. På samma sätt, jag kan inte plocka upp nya musik stationer som behöver en högre version av Apples iOS.

Apple event galleri: iPad mini presenterade ny hårdvara, Apples iPad mini prissättning: Har det missa döds tablett blåsa, iPad mini: Inte vad jag hoppades att det skulle vara, Inside Apples A6-processor

Hur lång är den genomsnittliga livslängden för en gadget?

iPad Air: Bästa tablett som någonsin gjorts, iPad Mini med Retina display översyn, Fem sätt iPad släpar efter Kindle Fire HDX

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, hårdvara, medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment, Apple, Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna, Apple, hur man kan titta Apples iPhone händelse lever idag

Spel är ett problem också och nu inte får uppdateras. Jag vet att detta händer men återigen jag vet bara genom försummelse, det brukade vara att jag skulle få ett halvt dussin uppdateringar app för min iPad varje vecka, men under de senaste månaderna har det avtagit till en rännil, så nu jag inte längre vet vad jag inte får!

Jag kan förstå vad som händer. Med tiden, vad nu är en ganska liten irritation så småningom kommer att orsaka mig att bita ihop och få en ny iPad.

För mig finns det en annan konflikt mellan människans önskan att tjäna pengar och den andra viljan att rädda planeten – eller åtminstone att skydda sina värdefulla resurser. Som de flesta människor, jag försöker gå lätt på resurser, att ta hand om mina saker, för att göra det senast. Jag är noga med att återvinna så mycket som möjligt.

Förra året ersatte jag min huvuddator. Jag vågade helt ersatts av en vän som kan göra det här, och nya saker gick in i gamla fall. Datorn jag ersätta var sex år gammal.

Min andra dator saker – olika datorer, tabletter och så vidare – är av liknande årgång och här är ironi. Den enda nya saker jag har är Apple. Mina datorer har pågått i fem år eller längre. Min första generationens iPad är tre år gammal och är på lånad tid.

Måste jag dike den gamla iPad och köpa en ny eller hänga på det? Svaret, förefaller det, är jag ska göra både: köpa en ny och hålla fast vid min gamla.

Resonemanget bakom detta är enkel nog. Jag får fortfarande en hel del funktionalitet ur min iPad – Jag använder den varje dag – så jag ska få en ny för att hålla mig uppdaterad. Den gamla kan då bli reserv som vänner kan använda när de kommer och besöker.

De måste kontrollera vissa e-post? Inga problem. Vi måste se upp namnet på den film vi har alla glömt stjärna? Likaledes.

Nu är en bra idé, tycker du inte? Är det inte underbart hur det bara tog mig några 1000 ord att tala mig till att ge Apple ett par hundra pounds. Fan, och jag var så inriktad att vara tvär med dem.

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

Medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment

Vad ska jag missa om jag inte uppgraderar?

Mer om Apples iPad nyheter

Vad ska jag göra?

Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna

Hur man titta på Apples iPhone händelse lever idag

Mer på iPad