Vad ska SAP göra med sina $ 5 miljarder krigskassa?

Ett antal av de senaste samtal med finansanalytiker samfundet om den pågående slagsmål mellan Oracle och SAP har visat sig vara mycket intressant. Det finns spekulationer om SAP kommer att drabba siffrorna har internt ställt upp för Q2 men inget jag hör eller ser föreslår företaget har blåst ur kurs mer än det redan har varit. Den gamla “kommer de att få förvärvats och i så fall av vem?” Diskussionen har också uppfödda sitt huvud. Jag rabatt personligen att så underhållande prat om av någon annan anledning än Leo Apotheker, den nyligen präglade VD har gjort hausse ljud om att ha en uppskattad $ 5 miljarder förvärv krigskassa till hands. Det betonades att berätta citat från Wall Street Journal

Det stärker integrationen historien,. Det gör att SAP för att lättare dra in många tredjepartstillägg och så lägga vikt till online ekosystemet historia,. Förbättrar SAP: s konkurrenssituation gentemot IBM kan TIBCO nemesis trots att komma med ett sting i svans som IBM är både en kund och partner med SAP,. Ger en mer solid förrätten på marknaderna för finansiella tjänster som blir främsta kandidaterna för från hyllan programvara och samtidigt behålla mycket DIY programvara,. Ger impulser till SAP: s SOA historia som i bästa fall låter tråkigt men som TIBCO har skapat bra för ingenjörs arkitekt,. Placerar TIBCO ur sitt elände som “Last man Standing” av något ämne i integrationsutrymmet.

Apotheker säger att när han och hans föregångare har liknande visioner för SAP, det finns en stor skillnad mellan dem. “Henning har en oändlig mängd tålamod”, säger han. “Det gör jag inte.”

Som lite extra bakgrund. Analytiker är oroade över att SAP: s swerve mot on-demand-tjänster kommer att ge mindre insyn i intäkter banor så skulle föredra att se SAP förvärvar i traditionella om lumpy försäljningsmöjligheter. Jag förstår varför de tror det, men i själva verket de lever i en dåre paradis. Det kan vara några år innan saas cement sin plats i företaget utrymme men det är för mycket störningar ute för att ignoreras. Detta är ett ämne för en annan dag, men det är tillräckligt för att nu veta att analytiker funderar frågorna och som främjar en förvärvsdriven tillväxt strategi.

Apotheker har anledning att vara otålig. Företaget står inför många utmaningar, inte minst en känsla av att det betalat för mycket för BusinessObjects, divisionen som blir mest synlighet i kombination med snigelfart leverans av något helt nytt eller intressant att fånga köparnas uppmärksamhet. I sin tur att väcker frågan – vad blir det för företaget att köpa?

Den andra veckan var det ryktas om att SAP var på väg att göra ett stort förvärv, men ingen kom utom “tuck i” tillkännagivandet av avsikten att köpa förvaltning kol företaget tydliga normer. Jag tänker inte bli upphetsad om det. Villkor har inte tillkännagivit som säger mig att det är en handkassa affär. Det går bara för att visa hur mycket ryktesspridning kan få det fel.

Förvärvs problemet SAP kommer i flera delar. Under årens lopp har jag sett som den samarbetar med högteknologiska företag, betalade för att få tillgång till koden och sedan bestämde “Ah – vi kan bygga det” bara att gå bort från dessa partnerskap. Nettoresultatet är hur SAP gör matten, det inte ofta få en sniff på saftiga företag som annars skulle kunna göra en ordentlig passning. Det tenderar att undervärdera när det kan vara i en konkurrensutsatt miljö. Jag kände på sig att Apotheker är inte på humör för att arbeta på det sättet. Han har en hel del att bevisa och lite tid på sig att göra det.

Om Apotheker går på ett förvärv binge, kommer han måste vara extremt försiktig. SAP är fortfarande ett ingenjörsföretag i första hand. Trots den uppenbara kontroll han har som VD, är SAP drivs av utskottet college stil, med starka röster från verkstads dominerade Walldorf att överväga. Alla tekniska förvärvet är skyldig att sättas under luppen och möta motstånd från inte-uppfunnet-här publiken.

Oracle har gjort ett utmärkt jobb rulla upp en stor del av industrin lämnar mycket lite av vad man skulle kunna kalla Tier One kandidater kringspridda. Om SAP börjar göra Tier Två förvärv då ögonbryn höjs.

Larry Ellison s uthyrning av Charles Phillips var ett mästerstycke som har gjort Phillips att skriva historia som han förutspådde när man arbetar som analytiker på Morgan Stanley. Men det är lätt när din mästare händer dig en blankocheck och säger “Gå och hämta dem.” Trots detta och trots Oracle är halv SAP: s storlek i appar verksamheten, är detta företaget analytiker gynnar för närvarande. De tror Oracles långsiktiga strategi är överlägsen. Jag håller inte men återigen, det är en separat diskussion.

Oracles 58 företagsförvärv köra gränser SAP förmåga att hitta prime kött på vilken den kan festa. Det finns några undantag. Namnen som dyker upp genomgående är TIBCO, SoftwareAG och Opentext. Andra namn visas men dessa är relativt små och oftast behandla funktionella hål SAP har att återfyllning.

Om man tittar på dagens marknadsvärdering för vart och ett av dessa företag, skulle SAP sluka alla tre och bara se förändring för sin $ 5 miljarder men naturligtvis livet är aldrig riktigt så enkelt. Tar varje företag i sin tur

TIBCO: s middleware: en saftig vinst?

SAP och TIBCO hade ett partnerskap på en tid som var junked för WebMethods, som nu ägs av SoftwareAG. Jag har alltid känt att SAP missade ett trick genom att inte fördjupa detta förhållande, till stor del eftersom jag ser många fall där SAP och TIBCO är inne i samma företag, särskilt i telekom, verktyg och olja / gas. Så varför kanske detta arbete?

Det sägs att SAP tog en sniff men beslutade att passera. Vi får se, men i en nyligen samtal med ledande TIBCO ledningen, sades det bolaget känns bekväm om förbli en oberoende aktör. Trots tidigare historia, är passformen bra om av någon annan anledning än de båda företagen är djupt Engineering leds.

Software AG är i SAP: s bakgård och skulle vara mer kulturellt acceptabelt för Gnomes av Walldorf, Båda företagen delar kunder. SoftwareAG går till marknaden på sin förmåga att använda WebMethods som ett snabbspår ESB integrationsverktyg för SAP-implementeringar, något som SAP med fördel skulle kunna utnyttja,. SoftwareAG verkar i branscher som är direkt komplement till SAP vertikaler och lägger några fler där SAP är inte så stark som hälsovård och utbildning,. SoftwareAG banklösningar skulle ta SAP i hjärtat av betalningsprocessen i sig en enorm global industri som inte har bra förbindelser med paketet apps leverantörer. Återigen, det är en möjlighet,. Det är en relativt “säkra” bet “för affärs integratörer.

SoftwareAG, ett intressant alternativ

Än en gång vi pratar om ett företag som ger tekniska fördelar tabellen men varför kan SAP försöka nab SAG när TIBCO erbjuder potentiellt ett överlägset alternativ?

Opentext: ut med det gamla och in med det gamla

Jag har inte varit ett stort fan av Opentext de senaste åren. De är den klassiska ECM företaget. Det utvecklat programvara som binder ner företag under ett virrvarr av kommando- och kontrollalternativ som har reflekterats av ledarstil. Det kan överklaga till informationskänsliga CXOs men spelar inte så bra i den moderna, vätska, några samverkande miljö av mina Enterprise 2.0 vänner främja. Till sin kredit, har Opentext nyligen klev från bakom skuggorna och erbjuder nu sociala nätverk verktyg. Så varför skulle detta äktenskap att fungera?

SAP handlar om att ge en uppsättning av affärsprocesser du implementerar och sedan konkreta, över i hopp om att du aldrig behöver röra dem igen. Vi vet att det inte är sant men Trust är en stor del av SAP: s schtik. Samma sak gäller för Opentext os från en go på marknaden perspektiv, de två är väldigt mycket på samma notblad,. Opentext ger SAP med en annan applikationer intäkter på samma sätt som BusinessObjects har gjort. Det innebär att SAP skulle ha en bredare bas som man kan gå till marknad. Opentext produktportfölj är tillräckligt bred och djup för att möjliggöra många alternativa affärsmöjligheter, alltid en bra sak i en svår marknad. Det är de senaste social computing “omvandling” laxstjärt fint till några av de saker SAP själv vill göra i det utrymmet. Detta skulle kunna bana väg för SAP att på ett trovärdigt sätt öppna upp datalager och mosa dem med sina egna transaktionsdata för att ge en rikare sammanhang för företag hoppar på samarbetet tåget.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Vilket skulle du placerar dina pengar på? Vilken som helst? Ingen? Eller något från vänstra fältet finansanalytiker saknas? Eller är detta bara tomt prat drivs av några enstaka kommentarer från ny VD på en annars långsam nyhetsdag?

Allt jag kan säga är att frekvensen av samtal jag får knutna till frekvensen av samma namn dyker upp (senast två gånger på en dag) föreslår analytiker sniffar luften och fånga en doft de vill följa.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner