Varför Linux fanatiker vill göra Windows 8 mindre säker?

FUD flyger snabbt och rasande över Windows 8, och OS är inte ens i beta ännu.

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Free Software Foundation (FSF) anordnar en petition-signering kampanj över Microsofts aviserat stöd för säker startfunktionen i nästa generations datorer som använder Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) som ersättning för vanlig PC BIOS. Min webbplats kollega Steven J. Vaughan-Nichols finnas mana sina läsare att skriva under petitionen med lite medvetet provocerande språk, kalla det “UEFI caging.”

Den springande punkten i deras argument är att Microsoft är medvetet kräver en förändring i nästa generations hårdvara som gör det omöjligt att torka bort en Windows-installation och installera Linux. De har fel, och deras försök att piska upp offentliga ilska är missriktad i bästa fall och cynisk i värsta fall.

Låt mig illustrera genom att vrida argument runt i ett lika cyniskt sätt, med en lika inflammatorisk retorisk blomstra

Människor som lever i Linux ekosystemet kräver att Microsoft inaktivera en nyckel säkerhetsfunktion planeras för Windows 8 så att skadliga program kan fortsätta att infektera dessa datorer och kör sina ägare till alternativa operativsystem.

Oh vänta. Nu när jag tänker på det, det är faktiskt ganska nära sanningen.

Den mest nedslående delen av hela denna falska kontrovers är att dess ledarna har lyckats suga i vissa människor som borde veta bättre. Liksom Ross Anderson, professor i IT-säkerhet vid universitetet i Cambridge Computing Laboratory, som skrev denna senaste månaden

Jag hör att Microsoft (och andra) driver för att detta ska vara obligatoriskt, så att det inte kan inaktiveras av användaren, och det skulle krävas för OS badging.

Detta är grovt felaktig. Det är tråkigt att en universitetsforskare som ska tro på vetenskaplig noggrannhet och respekt för fakta skulle sprida ett rykte som börjar med “jag hör att …”

han fortsätter

Förlängningen av Microsofts operativsystem monopol till hårdvara skulle vara en katastrof, med ökad inlåsning, minskade konsumenternas valmöjligheter och brist på utrymme att förnya sig. Det är klart olagligt och får inte lyckas.

Detta är ren FUD.

Här är verkligheten. Skadliga program blir mer kreativa och mer ond. Ett rootkit som kan infektera viktiga operativsystemfiler kan gömma sig så grundligt att det är praktiskt taget omöjligt att upptäcka. Den TDL4 rootkit är förmodligen den mest kända och mest dödliga av gäng. Det kan patcha Windows Boot Configuration Database, skriva viktiga systemmoduler och inaktivera drivrutin Signeringskrav, bara början. Det är en mardröm att städa upp.

Den säkra startfunktionen drar undan mattan från under denna rootkit och allt som det. Dessa viktiga startfiler som rootkit mixtrar med är digitalt signerade. Med Secure Boot aktiverad är alla ändringar av dessa filer identifieras vid starten av UEFI kodsignerande kontroll, och systemet stannar i dess spår. Rootkit omintetgjort, användar skyddad, återvinning möjlig.

Som min kollega Mary Jo Foley har noterat de första rapporterna kom från en anställd hos Red Hat Linux som erkänner att “UEFI säker boot är en värdefull och givande funktion.”

Frågan att ställa någon som försöker sälja dig på denna bit av FUD är “Varför?” Varför skulle Microsoft vård även om detta alternativ är tillgängligt? De bryr sig om 99% av PC-köpare som köper system med Windows förinstallerat. De har ingen ekonomiskt incitament att bråka med den mikroskopiska andel av PC-marknaden som använder Linux.

Microsoft har angett att denna funktion måste aktiveras som standard för nya system som säljs med Windows 8 för att kvalificera sig för logo stöd. OEM-försäljningen utgör historiskt mer än 90% av alla Windows-försäljning, vilket gör detta ett avgörande krav. Om den här funktionen måste aktiveras manuellt av användare, eller om OEM har möjlighet att installera Windows 8 med den här funktionen avstängd, är säkerhetsfunktionen meningslös.

Så den verkliga frågan blir detta

Kommer PC-tillverkare gör det möjligt för slutanvändare att växla det här alternativet i UEFI inställningar?

Och svaret är smärtsamt uppenbart

Naturligtvis kommer de. De skulle vara galen inte.

En icke-trivial procent av PC-köpare kommer att vilja ersätta det installerade operativsystemet med antingen en äldre Windows-version eller ett alternativt operativsystem (som Linux). Om de inte kan göra det, kommer de kallar till tillverkarens support linje frågar varför denna till synes enkel uppgift inte kan åstadkommas.

PC vinstmarginalerna är rakkniv tunn. En enda 10-minuters supportsamtal kan äta genom hela vinsten som en OEM gör på en dator som säljs i detaljhandeln kanal. Om samtalet går på tillräckligt länge, slukar upp resultatet för 10 datorer.

Jag frågade en talesman för AMI, en av de största tillverkarna av BIOS och UEFI firmware, ett uttalande om denna fråga. Här är vad jag fick veta

Beslutet om att göra säkra boot öppen för användaren är i händerna på OEM.

Precis som var / är fallet med äldre BIOS, är det upp till enskilda OEM att besluta vilka funktioner är aktiverade på deras specifika plattformar. På tal specifikt om Windows 8, eftersom Microsoft har meddelat att de vill säkra boot aktiverat som standard, kommer OEM som vill komma in på Win8 marknaden sannolikt att säkra boot är aktiverad på sina plattformar. Eftersom säker boot kan aktiveras / inaktiveras av användaren om OEM gör tillgängliga, skulle jag tänka mig att många OEM kommer att hålla denna möjlighet för sina användare för att tilltala en bredare tvärsnitt av användare.

Jag kan säga att generellt sett, kommer AMI råda OEM för att tillhandahålla en standardkonfiguration som tillåter användare att aktivera / inaktivera säkra boot, men det återstår valet av OEM att göra (eller inte) så. [Kursivering]

I AMI: s fall, OEM använda en enkel verktygslåda för att bygga en BIOS. Den Aptio UEFI Firmware verktyget är en integrerad utvecklingsmiljö, med felsökningsverktyg, verktyg och liknande. OEM kan få ut det mesta av deras BIOS utveckling och göra plattformsspecifika anpassningar och förbättringar. Alternativet för att aktivera / inaktivera säkra boot är, bokstavligen, en kryssruta.

Här är vad Microsoft har att säga specifikt om säker startkravet och Windows 8-certifiering

För Windows-kunder, är Microsoft med Windows certifieringsprogram för att säkerställa att systemen frakt med Windows 8 har säker boot aktiverad som standard, inte att firmware tillåter programmatisk kontroll av säker start (för att förhindra skadlig kod från att inaktivera säkerhetsprinciper i firmware), och att OEM förhindra att obehöriga försök att uppdatera firmware som kan äventyra systemets integritet.

Vid slutet av dagen, är kunden kontroll över sin dator. Microsofts filosofi är att ge våra kunder den bästa upplevelsen först, och låta dem fatta beslut själva. Vi arbetar med våra OEM ekosystem att förse kunderna med denna flexibilitet. Den säkerhet som UEFI har att erbjuda med säker boot innebär att de flesta kunder kommer att få sina system skyddas mot boot loader attacker. För entusiasten som vill köra äldre operativsystem, är alternativet där så att du kan göra det valet.

I Samsung tablett som Microsoft gav betalda deltagare vid BYGG konferensen var Secure Boot alternativet aktiverat, men växla var rätt det i inställningarna. Jag är övertygad om att detta kommer att vara fallet med praktiskt taget varje ny dator som säljs i Windows 8 tidsram. Alla PC-tillverkaren som gör annars skjuter sig rätt i foten.

Jag förväntar denna typ av FUD från Free Software Foundation. De har ett långvarigt rykte för hysteriska reaktioner på allt Microsoft gör. Jag minns tydligt deras medvetet vilseledande, tekniskt absurda och oriktiga FUD kampanj över Microsofts stöd för MP3-format under 2010. Detta är mer av samma.

Jag förväntar mig bättre från akademiker vid en institution som Cambridge.

Fall inte för detta FUD.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt