Vodafone och NBN Co utforska torn delning för att förbättra täckningen

NBN Co, Optus och Telstra har ingått avtal om att dela torn infrastruktur för att förbättra mobiltäckning för alla företag, men Vodafone fortfarande väger upp sina alternativ.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

För fyra av de sista 7 procent av den australiensiska befolkningen som inte omfattas av National Broadband Network (NBN) fiber utrullning, är NBN Co att bygga en fast trådlös långsiktiga utvecklingen nätverk. Bolaget bedömer att det kommer att behöva bygga eller samlokalisera i 2300 torn för att täcka 500.000 lokaler för fasta trådlösa nätverk.

Ett antal nya torn har godkänts för konstruktion för nätverket, även om företaget har stött på, motstånd från lokalbefolkningen, i ett antal områden.

NBN Co föredrar är att hitta en befintlig torn att samlokalisera i stället för att bygga ett nytt torn, och bolaget sade som svar på en nyligen fråga om ett meddelande från en budgetberäkning utfrågning förra året att det redan hade ingått ett torn delning avtal med Telstra och Optus som ger ömsesidig tillgång till NBN Co inbyggd och ägda torn.

“Genom att använda befintliga trådlösa platser där de är lämpligt placerade, med de villkor som förhandlats fram av NBN Co, minskar efterfrågetoppar kapital och ger ett lager av platser för NBN Co att distribuera på en mer rätt tid”, sade NBN Co.

Enligt telelagen, en bärare måste på begäran av en annan bärare, ge tillgång till sitt torn för att dela infrastruktur och NBN Co sade att dess torn är öppna för alla bärare för att begära tillgång.

Alla mobiloperatörer har rätt att begära att få tillgång till ett NBN Wireless webbplats. NBN Co räknar med att mer än en mobiloperatör kan samlokalisera på en NBN Wireless webbplats i framtiden.

NBN Co sade att i det långa loppet kan detta förbättra mobiltäckning för andra mobila företag också.

[Delade torn] även leda till positiva effekter för regional och landsbygds Australian genom möjligheter till förbättrad mobiltäckning.

Vodafone berättade webbplats som det var intresserad av ett formellt avtal med NBN Co att dela torn, men det hade inte tecknades den ännu.

Vi har haft diskussioner med NBN där vi överens om att vi kommer att utforska delningsalternativ, men vi har inte vid denna tid formaliserat avtal.

NBN Co sa att det tar för åtkomst baserat på den förlorade kapaciteten på tornet som NBN Co skulle behöva byta om det behövs mer utrustning på tornet.

Förra året, Optus och Vodafone, ingått ett avtal, som ser Vodafone få tillgång till ytterligare 1.800 basstationer, medan Optus får tillgång till ytterligare 1000.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga