Vodafone planerar röst över 4G 2015

Vodafone kommer att uppgradera sitt stamnät med Ericsson, för att göra det möjligt för företaget att erbjuda Voice-over-LTE tjänster 2015.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

Avtalet innebär att Vodafone virtualisera sitt stamnät under de kommande fem åren, med Ericsson att ersätta hela kärnnätet med Evolved Packet Core (EPC) och IP Multimedia Subsystem (IMS), politiska kontroll och kretskopplade kärna.

IMS kommer att tillåta Vodafone att använda röst över 4G och HD röstsamtal, sade Ericsson.

Värdet av affären har inte offentliggjorts, men Vodafone har spenderat AU $ 1 miljard årligen uppgradera sitt nät under de senaste tre åren.

I sitt tal vid Trans-Tasman Business Circle lunch i Sydney i dag, sade Vodafone Australien VD Inaki Berroeta att företagets nätverk hade kommit en lång väg sedan 2010, men sade mer behövde göras.

“Vi ser hur vårt nätverk fungerar väl. Vi hör från våra kunder hur de vill nätverket [men] vi kommer inte att stanna där. Vi arbetar fortfarande på att göra detta till en ännu bättre nätverk.”

Vodafone CTO Benoit Hanssen sade att uppgraderingen skulle tillåta Vodafone att avsevärt förbättra röstsamtal.

“Den nuvarande 4G-nät i första hand fokusera på att ge snabbare datatjänster. Kunderna har snabbt antagit 4G smartphones, som erbjuder mycket hög datahastighet. Men ingen australiska nätverk erbjuder röstsamtal på sitt 4G-nät, och vår nya stamnätet gör det möjligt för oss att göra att “Hanssen sade i ett uttalande.

Med vår förbättrade inomhus 4G täckning och röstsamtal på samma nätverk, kommer våra kunder att känna skillnaden. Samtalet ljudkvaliteten kommer att vara hög definition och ring anslutningstider kommer att vara betydligt kortare. Med andra ord blir det praktiskt taget ingen fördröjning mellan kunden att trycka på knappen och samtalet är anslutna när de använder 4G.

Virtualiseringen av Vodafones stamnätet skulle minska kostnaderna och skulle göra företagets mobilnät “en av de mest avancerade nätverken i världen”, enligt Hanssen.

Berroeta sade att Vodafone försökte att kräva tillbaka det svagare titeln som den konkurrerar på en marknad med “obalans” på grund av dominansen av den sittande, Telstra.

“Australien måste ha en stark Vodafone eftersom det är bra att ha starka aktörer på marknaden för att främja konkurrensen. Stark konkurrens kommer att ge bra värde”, säger han.

Berroeta smällde de “upprörande” betalningar till Telstra från NBN Co som en del av övergången från äldre kopparnätet till den nya “multi-teknik mix” modell för NBN inklusive fiber, VDSL, och HFC.

Han sade att det var en “paradox” att Telstra var en av de mest lönsamma telekommunikationsföretag i världen, och ändå fanns det en stor offentlig investering i telenät via NBN.

Det är lite av en paradox, och jag undrar varför denna investering inte har kommit från den privata sidan. Min läsning är att anledningen till detta hände förmodligen beror på att det är egentligen inte en tävling.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga