Wintel: början på slutet eller slutet på början?

Skotska politikern John Boyd Orr krediteras med att säga: “. Empires vanns av erövring har alltid fallit antingen genom revolt inom eller nederlag av en rivaliserande” Den moderna, om anonymt sourced motsvarande kan vara: “alla imperier falla.” Som en high school student av uppgång och fall av det brittiska imperiet, kom jag att förstå något av dynamiken är involverade i både uppgång och fall av imperier. Parallellerna med IT-branschen verkar ibland kusligt kuslig. Inom teknik, kan du alltid spåra hösten när stora företag till en tidpunkt då de verkade oantastlig och / eller var på en tydlig brytpunkt men missade chansen.

Intel, Intel snäpper upp Movidius att skapa framtida datorseende, VR tech, processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, lagring, Intel levererar nya 3D NAND SSD för persondatorer, datacenter, sakernas Internet, Enterprise Software ;? Bland företag tech jättar tar pragmatisk innovation under

Kodak, som just har ansökt om konkursskydd missade övergången till digital fotografering, trots att uppfinna nyckelteknologi som vi tar för givet idag. i2, när befälhavaren på prognostisering misslyckats dåligt just vid den tidpunkt då det såg ut som om det skulle bryta igenom järngrepp SAP hade på kunder som behöver efterfrågan planeringslösningar. i2 över nås och trodde för mycket i sin egen allmakt. RIM, när envåldshärskare av företagets smartphones ser alltmer osäker efter att ha misslyckats med att göra utvecklare livet lätt och vägrar att böja sig för hårdvara / mjukvara trender i mobilen. Vare sig det överleva och frodas är fortfarande i högsta grad en öppen fråga. Ingen är immun.

SAP och Oracle

Jag har genomgående sagt att varken Oracle eller SAP är undantagna från härjningar historia. Min uppfattning är att Oracle är mer sårbara eftersom dess krav på gouging kunder – eller åtminstone ge den starkt intryck – kommer att driva kunder bort vid just det ögonblick då det anser att det är oövervinnerlig. Fusion hjälper inte i sin nuvarande iteration eftersom marknaden antas alternativ för molnleverans är inte där. Hårdvara? Låter som rätt spel men marknaden är inte övertygad. Och i 2012, är dess databas överlägsenhet kommer att börja komma under verkliga hot som business intelligence-lösningar byggda i molnet undfly Oracle för öppen källkod alternativ. Mer prosaiskt, är Oracles mysiga affär med Salesforce.com upp för granskning inom de närmaste två åren. Just vid den tidpunkt då Salesforce.com bör tänka på allvar om refactoring vad då blir gamla (genom modern standard) teknik.

SAP: s “inte uppfunnet här” attityd fortsätter att plåga sin förmåga att bryta sig loss från det förflutna. Dess rör sig mot molnet med Success förvärvet lämnar alltför många osäkerhetsmoment för mig att vara säker på att de kan övergången. De har försökt innan och misslyckats. HANA / mobil är de stora okända. Det finns så mycket ännu outnyttjad potential ännu SAP meriter för att kapitalisera i god tid ställer det perfekt att misslyckas. Historia kan vara en bra lärare, men det kan också vara en hård husmor.

Båda företagen skulle kunna lära av IBM: s nära döden upplevelse och undvika det öde som historien obarmhärtigt delar ut. Men kommer de? Vilket leder oss till Microsoft och Intel.

IPad Factor

Tidigare under dagen talade BBC News UK om de utmaningar som vart och ett av dessa jättar möter när de övergår från skrivbordet hegemoni system och enheter som är bättre anpassat till en post-PC-eran. Tjugo år av dominans, miljarder dollar som hölls i banken och en global armé av utvecklare är ett fan av en tillgång butik. Vem skulle satsa mot det? Problemet för både Microsoft och Intel är marknaden har förändrats i en takt båda kämpar för att matcha. Det hjälper inte att “konservativa uppskattningar sätta iPad försäljning under 2012 på en stratosfärisk 48 miljoner. Tyngdpunkten i kommentaren kan vara konsument, men bevis växer denna verksamhet är beredd att ponny upp för ett stort antal av dessa enheter. Oliver Bussman, CIO SAP har övervakat utplaceringen av 11.000 iPads. I juli, Larry Dignan tillhandahålls pekare som till Apple iPad i företaget marknaden.

Microsoft

Dagens resultat tillkännagivande var en mixed bag. Mycket uppmärksamhet kommer att inriktas på den mjuka PC och PC-relaterade försäljningen och det är svårt att undvika det faktum att Microsoft besviken mer än väntat. Trots detta, sjöfart 200 miljoner Office-licenser i 18 månader är knappast illa. Problemet är att Microsoft inte får något liknande motsvarande intäkter Apple har. Inte heller ser samma marginaler när man tar hänsyn till Apples snitt från tredje part AppStore försäljning. Och när du ser huvud kassako glida till nummer tre status då det är något som inte är helt rätt.

Adrian Kingsley-Hughes ställer de rätta frågorna om Microsofts övergångsstrategi.

Det ser 30-åriga styre x86 “Wintel” arkitektur närmar sig sitt slut och det förbereder sig för detta. Ett sådant steg är att göra Windows 8 kör på ARM-arkitekturen. Det är inte första gången som Microsoft har portat sitt operativsystem att köras på olika plattformar (minns MIPS, PowerPC och DEC Alpha). Microsoft har alltid haft ett öga på framtiden.

Men denna övergång till “post-PC” är farlig för Microsoft. Det är farligt eftersom det är en stor övergång. Windows är mycket en PC produkt, och mycket av det som gör Windows vad det är helt enkelt inte kommer att föra till “post-PC-enheter.

Server försäljning var fast men hur länge kan detta pågå? För att göra tillväxten i detta segment en försvarbar argument, måste du anta att både försäljning av Microsoft Business Solutions kommer att se en allvarlig uppgång och att delar av moln utvecklare föredrar Microsoft till andra Amazon inspirerade arkitekturer. Ingen av dem görs erbjudanden när du inser att Microsofts moln ambitioner har – hittills – verkade röriga och förvirrade.

Microsoft har gott om andra tillgångar i sin butik, men ingen av dem har resultat makt Windows / Office-serien. Det är märkligt till exempel att medan Xbox kan tyckas att utföra mer eller mindre samma eller liknande marknadsnärvaro som andra spelautomater och system, Xbox LIVE “bara” har 40 miljoner abonnenter. Medan Bing utvecklades väl, är det Google substantiv och verb, som fortsätter att dominera. Och det är trots Googles egna nedslående resultat.

Min kollega Oliver Marks kan väl peka på Sharepoint som den trojan som håller företaget gift med skrivbordet. De senaste åren har Microsoft arbetat denna lösning linje i så många företag erbjudanden som det skulle kunna uppbåda medan morphing det som en gång var en baksidan av bitar i en lösning som du åtminstone kan få huvudet runt ganska enkelt. Men det finns alltför många konkurrenter där ute som erbjuder mer uppfinningsrika sätt för samverkan.

Och sedan finns det Skype. Inte mycket som händer just nu, men om Microsoft beslutat att bunta ihop med Office och lösa några av sina kundfrågor vem vet vad som kan hända?

Ett företag storleken på Microsoft kommer inte att plötsligt bli irrelevant som vissa kanske tror, ​​men det finns gott om hot och utmaningar som bidrar till en känsla av brådska. Hur det sätter om åter uppfriskande och positionerar sig för de kommande 20 åren kommer att ge ledtrådar till hur motståndskraftig denna jätte verkligen är.

Intel

Intel överraskade marknaden genom att slå förväntningarna. Med tanke på vad Microsoft rapporterade lite tidigare på dagen, bör detta vara goda nyheter. Eller annorlunda uttryckt av AllThingsD

Ändå som har varit fallet under de senaste kvartalen, Intel vet efterfrågan på globala marknader, särskilt Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, långt bättre än någon branschanalytiker, och dess chefer, i synnerhet vd Paul Otellini har tycktes njuta spricker bubblorna av IDC och Gartners i världen som fortsätter att predika en katekes PC undergång.

Så allt är okej då? Inte riktigt. Under analytikern Q & A, talade bolaget upp marknaden för den kommande Ultrabooks, men det är långt ifrån säkert dessa blir dundersuccé att Intel tror. Från Larry Dignan

Intels 2012 färdplan får inte löna sig. Otellini sade att chipet jätten har en “enorm produkt och teknik rörledning.” Det är sant, men det finns betydande jokrar att tänka på. För det första kan Intels Ultrabook ansträngningar inte resonans med konsumenter och företag. Samtidigt Intels smartphone och surfplattor chips måste visa att de kan driva ut ARM-baserade enheter. Den enda säkert kort för Intel är att det kommer att fortsätta att dominera datacentret.

Andra analytiker fruktar att Qualcomm / ARM indikerar en bättre framtid. Om, som många tror, ​​flyttar världen mot mobila enheter där Qualcomm / ARM spelar bäst, då det kan slå en mycket stor buckla i Intels förmåga att tillfredsställa gatan.

Men är Intels datacenter berättelsen som skottsäker som Larry D tror? Du måste säga “ja” på kort sikt. Men med den accelererande efterfrågan för behandling av stora mängder data outstripping tillgången på prisvärda kit, undrar man om Intel kommer att vara beredda att offra kortsiktiga höga marginaler för volymhöjning. Commoditisation och kreativ förstörelse har redan gjort livet svårt i PC-världen. Det är en öppen fråga om samma sak kommer att hända i mycket mer lukrativa datacenter världen.

Som Microsoft, en värld där Intels inflytande avsevärt minskar är svårt att föreställa sig. Men trycket är på Wintel tvillingar. Svaren har hittills knappast varit inspirerande, till synes begränsade till “billigare än Apples men med lite verklig innovation för att matcha vad vissa tycker är en mycket trött spel.

Oavsett din position minns historien om IT och hur “alla imperier misslyckas” verkar ringa särskilt sant i detta snabbväxande industri.

Intel snäpper upp Movidius att skapa framtida datorseende, VR tech

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Intel levererar nya 3D NAND SSD för persondatorer, datacenter, Sakernas Internet

? Bland företag tech jättar tar pragmatisk innovation under