WTO eller inte: Kina är “riskfylld” business

Detta beror på att skydds kommersiella tillgångar lagar om fastlandet är “fortfarande på utvecklingsstadiet”, säger Gartner Asia Pacific forskningschef Lane Leskelä i en intervju i dag. Han tillade att dessa “safe harbor” lagar kommer att ta minst ett decennium för att mogna.

iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, moln, Ansluten behöver moln era bättre nätverk, Cloud, Huawei hausse på moln mål, men försiktig i följande igenom, Smartphones, ZTE öppnar rösta för sin crowdsourced enhet, meddelar Axon 7 Mini

Medan större företag med stora resurser kan fortsätta att utsätta sig för en rättvis mått på riskerna mindre företag – är relativt risk negativa – kan ställas inför svårigheter, varnade Leskelä.

Och en hel del robusta kapitalmarknaderna stimuleras av små och medelstora företag att hitta fotfästet “, sade han.

I åratal har utländska företag i Kina klagade förseningar i att få tillstånd, selektiv verkställighet av böter och skatter, byråkratiska intressekonflikter och sporadisk skyddet för immateriella och upphovsrättslagar.

Kinas WTO inträde i november väntas förändra landets rättsliga och regelverk, men förändringen kommer inte att ske över en natt.

Bland fastlandet långsiktiga utmaningarna är standardisering av beskattning, intellektuell egendom, försäkring, ansvar och backruptcy politik och avskaffandet av lagar som gynnar företag från ett land framför en annan, konstaterade Leskelä.

Ett mycket tydligt problem i Kina är att det finns flera organ som försöker att utveckla sin egen tolkning av vissa ekonomiska beteende, investerings lagar, regler om partnerskap och joint venture strukturer “, sade han.

Det finns ett behov av någon avstämning så att det finns en enda myndighet att konsekvent tolka och tillämpa utländska investeringar lagar “, tillade han, att tro att Kinas inträde i WTO långsamt kommer att fastställa det.

Korruption är ett annat hinder även om Kinas stora marknad och tekniskt kompetent arbetskraft är attraktiva investerings överväganden.

Korruption förekommer i många former i olika länder. När det gäller Kina, är det ofta förknippas med försök av människor längs kedjan av administration och byråkrati för att utföra något vid sidan – en idé som motsvarar svartjobb i väst “, säger Leskelä.

Dessa försök, enligt honom, har varit ganska avsiktligt under de senaste fem till sex år. “Det har något att göra med kommersiella projekt inte får rätt nivå av godkännande från högre nivå myndigheten.”

Dessutom observerade Leskelä att många utländska företag inte har varit lönsamt under de senaste 20 åren på fastlandet.

Fram till nyligen har det varit svårt att ta hem någon vinst i hårdvaluta “, sade han.” Många företagsstrukturer är utformade för att främja en återinvestering av kapital i (fastlandet) företag att fortsätta att växa.

I måndags sade WTO att det hade ingått förhandlingar om Kinas termer av medlemskap, ett beslut som kommer att bana väg för en formell inbjudan att delta vid organisationens mötet i november i Qatar.

Cirka 1300 nationella och lokala lagar kommer att behöva bytas ut, enligt uttalanden från kinesiska regeringstjänstemän.

“En av de förhoppningar skulle vara förmågan att helt avslöja rörelse vinster och förluster av företag av alla slag i Kina, vare sig det utländska företag eller inhemska företag”, säger Leskelä.

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Ansluten behöver moln era bättre nätverk

Huawei hausse på moln mål, men försiktig i följande genom

ZTE öppnar rösta för sin crowdsourced enhet, meddelar Axon 7 Mini